Mam 3 zadania.
1. Jaka liczba jest współczynnikiem przy \(\displaystyle{ x^{97}}\) w rozwinięciu \(\displaystyle{ (1+x)^{100}}\)?
2. Znaleźć wyrażenie nie zawierające \(\displaystyle{ x}\) w rozwinięciu \(\displaystyle{ (3x- \frac{2}{ x^{2} }) ^{9}}\).
3. Znaleźć współczynnik stojący przy \(\displaystyle{ \frac{1}{x}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{x^2}}\) rozwinięcia \(\displaystyle{ (2x+ \frac{1}{2x}) ^{9}}\).
*****************
co do pierwszego to robię że \(\displaystyle{ 1^{k} x^{100-k}= x^{97}}\)
k wychodzi 6 i liczę 100 po 6
chyba tak?
ale tego 2iego i 3ego nie mam pojęcia
symbol Newtona znajdowanie wyrażeń
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 6 kwie 2007, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 86 razy
symbol Newtona znajdowanie wyrażeń
Ostatnio zmieniony 5 lis 2010, o 15:44 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
symbol Newtona znajdowanie wyrażeń
1)
\(\displaystyle{ (1+x)^{100}=\sum_{k=1}^{100} {100\choose k} \cdot 1^{100-k} \cdot x^k=\sum_{k=1}^{100} {100\choose k} \cdot x^k\\\sum_{k=1}^{100} {100\choose k} \cdot x^k \Rightarrow a_{97}={100\choose 97}= \frac{100!}{(100-97)! \cdot 97!}=\frac{100!}{3! \cdot 97!}=\frac{100!}{3! \cdot 97!}= \frac{98 \cdot 99 \cdot 100}{6} =161700}\)
\(\displaystyle{ (1+x)^{100}=\sum_{k=1}^{100} {100\choose k} \cdot 1^{100-k} \cdot x^k=\sum_{k=1}^{100} {100\choose k} \cdot x^k\\\sum_{k=1}^{100} {100\choose k} \cdot x^k \Rightarrow a_{97}={100\choose 97}= \frac{100!}{(100-97)! \cdot 97!}=\frac{100!}{3! \cdot 97!}=\frac{100!}{3! \cdot 97!}= \frac{98 \cdot 99 \cdot 100}{6} =161700}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 6 kwie 2007, o 12:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: xxx
- Podziękował: 86 razy
symbol Newtona znajdowanie wyrażeń
ok to wiem już gdzie robiłem błąd
a tego drugiego i trzeciego nikt nie wie? pewnie tak samo, ale nie wiem który to ma być np wyraz co nie zawiera x
a tego drugiego i trzeciego nikt nie wie? pewnie tak samo, ale nie wiem który to ma być np wyraz co nie zawiera x