Znajdz ilosc mozliwości
Znajdz ilosc mozliwości
Alpiniści wchodzą kolejno na szczyt góry. Trzech z nich to doświadczeni alpiniści, a dwóch pozostałych to nowicjusze. Ile jest możliwości wejścia na szczyt jeśli wiadomo, że pierwszy i ostatni z alpinistów nie są nowicjuszami ?
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Znajdz ilosc mozliwości
Wg mnie. Wybieramy 2 doświadczonych którzy będą szli jako pierwszy lub jako ostatni. Takich wyborów mamy:
\(\displaystyle{ {3 \choose 2} = 3}\)
Teraz rozmieszczamy tych idących w środku:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 1 = 3! = 6}\)
Łącznie otrzymamy:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 6 = 18 \ kombinacji}\)
\(\displaystyle{ {3 \choose 2} = 3}\)
Teraz rozmieszczamy tych idących w środku:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 2 \cdot 1 = 3! = 6}\)
Łącznie otrzymamy:
\(\displaystyle{ 3 \cdot 6 = 18 \ kombinacji}\)
Znajdz ilosc mozliwości
A czy nie powinno byc tak, ze na miejsce pierwszej osoby mamy 3 mozliwosci, potem na miejsce ostatniej 2 mozliwosci, a na drugie miejsce mamy 3 mozliwosci (tj Doswidczony, nowicjusz lub nowicjusz) i do kazdej z mozliwosci dopasowujemy dwa rozne warianty zatem:
3*3*2*2=36 możliwości
??
3*3*2*2=36 możliwości
??
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Znajdz ilosc mozliwości
Faktycznie. Widzisz, i na co Ci byla pomoc ? Moje rozumowanie też byłoby ok gdybym pomnożył razy 2 a to dlatego że jak już wybierzemy tych 2 doświadczonych na 1 i ostatnie miejsce to oni i tak moga sie zmieniac miedzy sobą wiec stąd to razy 2.