Cześć, prosiłbym o jakąś wskazówkę do tego zadania. Kompletnie nie wiem jak je ruszyć.
W turnieju szachowym startowało 10 zawodników. W pierwszej fazie każdy z zawodników rozegrał po dwie partie z każdym z pozostałych, po czym pewna liczba zawodników musiała wyjechac za zgrupowanie kadry i w drugiej fazie każdy z pozostałych rozgreał z każdym po jednej partii. ilu uczestników wyjechało na zgrupowanie kadry, jeśli w obu fazach turnieju rozegrano łącznie 111 partii?
kombinacje z niewiadomą
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
kombinacje z niewiadomą
\(\displaystyle{ 2 \cdot C _{10} ^{2}+C _{(10-n)} ^{2}=111}\)
odp \(\displaystyle{ n=3}\)
rozwiazać
odp \(\displaystyle{ n=3}\)
rozwiazać