siemka!
oto treść zadania z który mam problem:
Z talii 52 kart losujemy 5. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania trzech kierów, jeżeli wiadomo, że wśród wylosowanych kart nie ma kolorów pik i trefl.
Podejrzewam, że jest to prawdopodobieństwo warunkowe tylko jak się za to zabrać.
Może jakieś wskazówki
Z talii 52 kart losujemy 5
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 27 wrz 2010, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 26 razy
Z talii 52 kart losujemy 5
Ilość wszystkich możliwych realizacji tego doświadczenia wynosi \(\displaystyle{ {52 \choose 5}}\), natomiast ilość realizacji doświadczenia spełniających postawione warunki wynosi: \(\displaystyle{ {13 \choose 2}\cdot{13 \choose 3}}\), więc szukane prawdopodobieństwo to:
\(\displaystyle{ \frac{{13 \choose 2}\cdot{13 \choose 3}}{{52 \choose 5}}=\frac{143}{16660}}\)
\(\displaystyle{ \frac{{13 \choose 2}\cdot{13 \choose 3}}{{52 \choose 5}}=\frac{143}{16660}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Z talii 52 kart losujemy 5
Nie podoba mi się to - brak pików i trefli powinna skutkować wzrostem szukanego prawdopodobieństwa, a u Ciebie spowodowała jego spadek.