Dowód z mod

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód z mod

Post autor: wagus1 »

W zwiazku z tym ze mój ostatni temat niezbyt się cieszył powodzeniem, a ja nadal jestem w lesie, bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu:

Udowodnij, że dla liczb całkowitych a,b,c,d oraz m\(\displaystyle{ \in}\) N prawdziwa jest implikacja:
\(\displaystyle{ a\equiv b(modm) \wedge c\equiv d(modm) \Rightarrow ac \equiv bd(modm)}\)
Mógłby mi ktoś przedstawć sposób rozwiazania tego zadania? Z góry dzieki
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dowód z mod

Post autor: Nakahed90 »

Jeśli \(\displaystyle{ a\equiv b (modm)}\) to \(\displaystyle{ a=b+km}\) dla pewnego całkowitego k.
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód z mod

Post autor: wagus1 »

No wiec wychodzi mi postac \(\displaystyle{ 0(modm)}\) tylko jak mam to zinterpretowac?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dowód z mod

Post autor: Nakahed90 »

A skąd Ci to wychodzi?
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód z mod

Post autor: wagus1 »

no wiec tak
\(\displaystyle{ a=km+b,
c=wm+d,
ac=(b+km)(d+wm) \Leftrightarrow m(kmw+kd+bw)}\)
to wszystko jest calkowite.. No i sam nie wiem jak to zinterpretowac:D wydawalo mi sie ze wyjdzie \(\displaystyle{ 0(modm)}\) ale jeszcze ten material mam nie wycwiczony. Wiec co dalej?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dowód z mod

Post autor: Nakahed90 »

Otrzymałeś \(\displaystyle{ ac=(b+km)(d+wm)}\) teraz wymnóż prawą stronę i sprawdź jaką daje reszte przy dzieleniu przez m.
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód z mod

Post autor: wagus1 »

\(\displaystyle{ ac = bd + bwm + kmd + km^2w}\) no i widac ze tylko bd sie nie podzieli, moglbys mi objasnic co w zwiazku z tym?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Dowód z mod

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ ac = bd + bwm + kmd + km^2w=bd+m(bw+kd+kmw)=bd+ml}\), czyli do czego przystaje ac modulo m?
wagus1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 6 wrz 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zmc
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

Dowód z mod

Post autor: wagus1 »

Do BD:D Dzieki wielkie za pomoc!:)
ODPOWIEDZ