Kombinacje - ile uczniów...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

Kombinacje - ile uczniów...

Post autor: dzidziuniaa »

Ile jest uczniów w klasie, jeśli wiadomo, że liczba utworzonych z nich uporządkowanych par jest równa \(\displaystyle{ 756}\)?
Już mi pomysłów brakuje...
Próbowałam oznaczyć sobie tak \(\displaystyle{ x \cdot (x-1)=756}\)
Pomysłów mi brak...
Ostatnio zmieniony 20 paź 2010, o 17:57 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Kombinacje - ile uczniów...

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ \frac{n}{(n-2)!}=756}\)

rozwiazać
dzidziuniaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 237
Rejestracja: 25 sty 2009, o 17:07
Płeć: Kobieta
Podziękował: 32 razy

Kombinacje - ile uczniów...

Post autor: dzidziuniaa »

No wlasnie nie do końca bo ja napisałam ja robiłam już takie równanie i mi nie wychodziło . Ja po prostu napisałam to z ,,x"
math questions
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 923
Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: .....
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 171 razy

Kombinacje - ile uczniów...

Post autor: math questions »

\(\displaystyle{ x ^{2}-x-756=0 \Rightarrow x _{1}=28 \vee x _{2}=-27}\)
ODPOWIEDZ