Prawdopodobieństwo - kule i urny

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tolerancja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 paź 2010, o 16:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

Prawdopodobieństwo - kule i urny

Post autor: tolerancja »

Jeżeli n kul rozrzucimy losowo w n komórkach, to znaleźc prawdopodobieństwo, że dokładnie jedna komórka pozostanie pusta, gdy wiemy, że komórki są tak duże, że w każdej z nich może się zmieścic nawet n kul.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Prawdopodobieństwo - kule i urny

Post autor: »

Nie zostało to w zadaniu sprecyzowane, ale załóżmy, że zarówno kule jak i komórki są rozróżnialne.

Wszystkich rozmieszczeń jest oczywiście \(\displaystyle{ n^n}\).

Tych których nam pasuje jest:
\(\displaystyle{ n \cdot (n-1) \cdot {n \choose 2} \cdot (n-2)!}\)
Najpierw wybieramy komórkę, która pozostaje pusta, potem wybieramy tę komórkę, w której są dwie kule (bo taka komórka musi być dokładnie jedna), do tej komórki wybieramy dwie kule, a pozostałych \(\displaystyle{ n-2}\) rozmieszczamy w niewybranych do tej pory komórkach.

Q.
ODPOWIEDZ