rzucamy 4 razy kostką do gry

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
tolerancja
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 17 paź 2010, o 16:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

rzucamy 4 razy kostką do gry

Post autor: tolerancja »

Rzucamy 4 razy kostką do gry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wypadło:
a)tyle samo liczb podzielnych przez 3 co niepodzielnych
b) więcej liczb "6" niż "1"

-- 17 paź 2010, o 22:41 --

Moje wyliczenia to:
a) \(\displaystyle{ 2 \cdot 4 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 4 = 768}\)
b) \(\displaystyle{ 1+5 \cdot 4+4 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 4 \+ 4 \cdot 4 \cdot 4 \cdot 4= 517}\)

Czy to jest poprawne rozwiązanie?
Ostatnio zmieniony 17 paź 2010, o 23:45 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
ODPOWIEDZ