Witam.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu i wytłumaczenie dwóch poniższych zadań. Jedno zrobiłem i chcxiałbym, żeby ktoś potwierdził słuszność rozumowania. Za drugie nie bardzo wiem jak się zabrać i prosiłbym o wytłumaczenie.
1. Rozważamy obwod elektryczny dwoch elemntów \(\displaystyle{ a_{1}, a_{12}}\)polaczonych rownolegle. Zdarzenie \(\displaystyle{ A_{i}}\) oznacza, ze element \(\displaystyle{ a{i}}\) jest sprawny przynajmniej przez czas t. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze uklad przewodzi prad co najmniej przez czas t, zakladajac, ze:
\(\displaystyle{ P(A_{1})=P(A_{2})=p}\)
\(\displaystyle{ P(A_{1}A_{2}) = p^{2}}\)
Wykombinowalem, ze szukane prawdopodobienstwo bedzie suma tych zbiorow, a wiesz licze \(\displaystyle{ P(A_{1} \cup A_{2})}\) i wychodzi \(\displaystyle{ 2p- p^{2}}\)
2. Ze zbioru cefr \(\displaystyle{ {1,2,3,4,5,6,7,8,9}}\) losujemy ze zwrotem k elementow, ktore tworza liczbe L. Obliczyc prawdopodobienstwo, ze wszyskie cyfry liczby L sa rozne.
Prosze o pomoc.
EDIT : PROBEM ROZWIAZANY. PIERWSZE ZADANIE ROZWIAZALEM POPRAWNIE, DRUGIE WIEM JAK ZROBIC. TEMAT DO ZAMKNIECIA.