Zad.1
Ile jest wszystkich liczb 3-cyfrowych ( cyfry mogą się powtarzać );
a) większych od 463?
b) mniejszych od 537?
Zad.2
Ile elementów ma zbiór zawierający 92 podzbiory o co najwyżej 2 elementach?
Zad.3
W kartonie jest 50 żarówek, w tym 3 wadliwe. Z kartonu wyjęto losowo 7 żarówek.
A) ile jest różnych możliwości wyjęcia zestawu 7 żarówek?
B) ile jest różnych możliwości wyboru samych dobrych żarówek?
Ile jest wsyzstkich liczb trzycyfrowych, takich , że..
-
- Użytkownik
- Posty: 97
- Rejestracja: 9 wrz 2008, o 17:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 62 razy
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Ile jest wsyzstkich liczb trzycyfrowych, takich , że..
Nie przesadzaj, pierwsze to pytanie dla uczniow z klasy podstawowej.
2.
\(\displaystyle{ {n \choose 2} +{n\choose 1}+1=92\\
(n^2-n)/2 +n-91=0\\
n^2+n-182=0\\
\Delta = 1+728=729\\
...}\)
3. Wybieramy 7 z 50:
\(\displaystyle{ {50 \choose 7}}\)
b) wybieramy 7 z 43...
2.
\(\displaystyle{ {n \choose 2} +{n\choose 1}+1=92\\
(n^2-n)/2 +n-91=0\\
n^2+n-182=0\\
\Delta = 1+728=729\\
...}\)
3. Wybieramy 7 z 50:
\(\displaystyle{ {50 \choose 7}}\)
b) wybieramy 7 z 43...