Zadania - kombinatoryka
Zadania - kombinatoryka
1. ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \{1,2,3,4,5\}}\) układamy liczby 3-cyfrowe. Ile jest możliwości ułożenia liczby:
a) większej od \(\displaystyle{ 222}\)
b) mniejszej od \(\displaystyle{ 432}\)
2. Rzucamy 3 razy kostką. Ile jest możliwości wypadnięcia:
a)1 szóstki
b)2 szóstek
c)co najmniej 1 szóstki
d)tylko liczb parzystych
3.Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \{1,2,3,...,2n+1\}}\) losujemy 2. Ile jest możliwości wyboru liczb:
a)2 parzystych
b)parzystej i nieparzystej
c)2 kolejnych
d)2 różniących się o 3
a) większej od \(\displaystyle{ 222}\)
b) mniejszej od \(\displaystyle{ 432}\)
2. Rzucamy 3 razy kostką. Ile jest możliwości wypadnięcia:
a)1 szóstki
b)2 szóstek
c)co najmniej 1 szóstki
d)tylko liczb parzystych
3.Ze zbioru liczb \(\displaystyle{ \{1,2,3,...,2n+1\}}\) losujemy 2. Ile jest możliwości wyboru liczb:
a)2 parzystych
b)parzystej i nieparzystej
c)2 kolejnych
d)2 różniących się o 3
Ostatnio zmieniony 6 paź 2010, o 14:26 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia umieszczaj w klamrach[latex]...[/latex]
Powód: Poprawa wiadomości. Nawet proste wyrażenia umieszczaj w klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Zadania - kombinatoryka
Czy coś próbowałeś zrobić z tymi zadaniami? Masz jakieś konkretne pytania?
1a)Policz kolejno ilość liczb:
- mniejszych od 230 (łatwe)
- od 231 do 255 (na II miejscu: 3,4,5 na III miejscu: dowolna)
- od 311 (na I miejscu: 3,4,5 na pozostałych dowolne)
1b) wg tej samej zasady
2) Spróbuj sam coś zrobić
3) Ile w tym zbiorze jest liczb: parzystych, nieparzystych, par dwóch kolejnych liczb, par liczb różniących się o 3?
1a)Policz kolejno ilość liczb:
- mniejszych od 230 (łatwe)
- od 231 do 255 (na II miejscu: 3,4,5 na III miejscu: dowolna)
- od 311 (na I miejscu: 3,4,5 na pozostałych dowolne)
1b) wg tej samej zasady
2) Spróbuj sam coś zrobić
3) Ile w tym zbiorze jest liczb: parzystych, nieparzystych, par dwóch kolejnych liczb, par liczb różniących się o 3?
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
Zadania - kombinatoryka
A ja sobie spróbuje zrobić
czyli mamy zbiór \(\displaystyle{ {1,2,3,4,5}}\)
a) \(\displaystyle{ _ _ _}\) mamy 3 miejsca bo liczba ma być trzycyfrowa, szukamy możliwości większych niż 222, a więc na pierwszym miejscu możemy dać liczby >= 2, na drugim miejscu tak samo, na trzecie miejsce mozemy dać wszystkie liczby ( bo moze być też np. taka sytuacja: 231).
Podsumowując, na 1. miejsce mamy 4 możliwości, na 2. też 4, a na 3. aż 5 możliwości.
No i ostatecznie musimy wykluczyć ilość liczb niespełniających poczatkowe załozenie (czyli > 222).
Wynik: \(\displaystyle{ 4*4*5 - 2}\) (czyli dwa przypadki: 221 i 222, które nie spełniają założenia)
czyli mamy zbiór \(\displaystyle{ {1,2,3,4,5}}\)
a) \(\displaystyle{ _ _ _}\) mamy 3 miejsca bo liczba ma być trzycyfrowa, szukamy możliwości większych niż 222, a więc na pierwszym miejscu możemy dać liczby >= 2, na drugim miejscu tak samo, na trzecie miejsce mozemy dać wszystkie liczby ( bo moze być też np. taka sytuacja: 231).
Podsumowując, na 1. miejsce mamy 4 możliwości, na 2. też 4, a na 3. aż 5 możliwości.
No i ostatecznie musimy wykluczyć ilość liczb niespełniających poczatkowe załozenie (czyli > 222).
Wynik: \(\displaystyle{ 4*4*5 - 2}\) (czyli dwa przypadki: 221 i 222, które nie spełniają założenia)
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Zadania - kombinatoryka
lisekpk, to niestety nie jest poprawne rozwiązanie
Jeżeli na pierwszym miejscu są cyfry większe od 2, to na drugim może być także 1 (czyli dowolna z pięciu cyfr) np. liczba 413, a tego nie uwzględnia Twoje rozwiązanie.
Jeżeli na pierwszym miejscu są cyfry większe od 2, to na drugim może być także 1 (czyli dowolna z pięciu cyfr) np. liczba 413, a tego nie uwzględnia Twoje rozwiązanie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Zadania - kombinatoryka
Też nie.
Zauważ, że to na ile sposobów może być wybrana cyfra na II miejscu zależy od tego co jest na I miejscu (jeżeli na pierwszym jest 2 to na drugim nie może być 1, jeżeli jest większa od 2 to może być 1). A zasada iloczynowa dotyczy tylko zdarzeń niezależnych.
Przeczytaj uważnie moją pierwszą wskazówkę. Tam jest osobno liczony każdy z tych przypadków.
Zauważ, że to na ile sposobów może być wybrana cyfra na II miejscu zależy od tego co jest na I miejscu (jeżeli na pierwszym jest 2 to na drugim nie może być 1, jeżeli jest większa od 2 to może być 1). A zasada iloczynowa dotyczy tylko zdarzeń niezależnych.
Przeczytaj uważnie moją pierwszą wskazówkę. Tam jest osobno liczony każdy z tych przypadków.
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
Zadania - kombinatoryka
Zad 1 a)
\(\displaystyle{ {1,2,3,4,5}}\)
_ _ _ > 222
\(\displaystyle{ 1(cyfra 2) * 4 * 3 + 3!(cyfry 3,4 lub 5) * 5 * 5}\)
czyli: 1 * 4 * 3 + 3! * 5 * 5 = 12 + 150 = 162
\(\displaystyle{ {1,2,3,4,5}}\)
_ _ _ > 222
\(\displaystyle{ 1(cyfra 2) * 4 * 3 + 3!(cyfry 3,4 lub 5) * 5 * 5}\)
czyli: 1 * 4 * 3 + 3! * 5 * 5 = 12 + 150 = 162
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Zadania - kombinatoryka
Zad 1a)
Na pierwszym miejscu 3,4,5 to na pozostałych dowolnie
\(\displaystyle{ 3 \cdot 5^2=75}\)
Na pierwszym miejscu 2, na drugim 3,4,5 a na trzecim dowolnie
\(\displaystyle{ 1 \cdot 3 \cdot 5=15}\)
Na pierwszym i drugim miejscu 2, na trzecim 3,4,5
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1 \cdot 3=3}\)
WYNIK: 93
1b) analogicznie
Zad 3a)
Spośród 2n+1 ile jest parzystych? Łatwo zauważyć że n (bo zaczynamy i kończymy ten ciąg liczba nieparzystą) Skoro n parzystych i wybieramy 2 to mamy \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\) wyborów
b) zrób analogicznie
c) 2 kolejne liczby to (1,2) , (2,3) , (3,4) ... (2n,2n+1) -> ile jest takich par?
d) analogicznie jak c) zwróc uwage ze w c) różnica wynosiła 1 a tu 3 -> dla sposobu rozwiazania nie ma to znaczenia. Zmieni sie tylko liczba mozliwosci
Na pierwszym miejscu 3,4,5 to na pozostałych dowolnie
\(\displaystyle{ 3 \cdot 5^2=75}\)
Na pierwszym miejscu 2, na drugim 3,4,5 a na trzecim dowolnie
\(\displaystyle{ 1 \cdot 3 \cdot 5=15}\)
Na pierwszym i drugim miejscu 2, na trzecim 3,4,5
\(\displaystyle{ 1 \cdot 1 \cdot 3=3}\)
WYNIK: 93
1b) analogicznie
Zad 3a)
Spośród 2n+1 ile jest parzystych? Łatwo zauważyć że n (bo zaczynamy i kończymy ten ciąg liczba nieparzystą) Skoro n parzystych i wybieramy 2 to mamy \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\) wyborów
b) zrób analogicznie
c) 2 kolejne liczby to (1,2) , (2,3) , (3,4) ... (2n,2n+1) -> ile jest takich par?
d) analogicznie jak c) zwróc uwage ze w c) różnica wynosiła 1 a tu 3 -> dla sposobu rozwiazania nie ma to znaczenia. Zmieni sie tylko liczba mozliwosci