problem z silnią

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

problem z silnią

Post autor: je?op »

trzeba sprowadzić do najprostszej postaci wyrażenie

\(\displaystyle{ \frac{n!+(n+1)!}{(n-1)!}}\)

znam ogólnie zasadę, że przy postaci większej silni zapisać mniejsza, ale gorzej u mnie z obliczeniami
i czy to wyrażenie (n-1)!= n ?
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

problem z silnią

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

W liczniku wyciągnij przed nawias (n-1)!
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

problem z silnią

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \frac{n!+(n+1)!}{(n-1)!}=\frac{(n-1)!n+(n-1)!n(n+1)}{(n-1)!}=}\)
i teraz to co napisał mat_61
ODPOWIEDZ