Ustawienia w szeregu - zadanie do sprawdzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
Ustawienia w szeregu - zadanie do sprawdzenia.
Witam
Zadanie:
Na ile różnych sposobów można ustawić w szeregu czterech chłopców i trzy dziewczynki tak, aby:
a) najpierw stały dziewczynki, a następnie chłopcy,
b) najpierw stali chłopcy, a następnie dziewczynki,
c) pierwszy stał chłopiec,
d) pierwsza stała dziewczynka,
e) pierwszy i drugi stał chłopiec,
f) pierwszy i ostatni stał chłopiec,
g) żadnych dwóch chłopców nie stało obok siebie.
No i trochę sam policzyłem:
Ad.a)
no to dziewczynki można ułożyć na 3! sposobów a chłopców na 4! sposobów:
d d d ch ch ch ch
czyli wynik: 3! + 4!
Ad.b)
tak samo: 4! + 3!
Ad.c)
więc tu pierwszy chłopiec będzie obiektem stałym, którego możemy wskazać z 4 chłopaków, a nastepnych chłopaków możemy już ułożyć na 3! sposobów i dziewczyny też
4 * 3! * 3!
Ad.d)
pierwsza ma stać dziewczynka którą wybrać możemy z pośród 3, a resztę to: 2! dziewczyn razy 4! chłopaków:
3 * 2! * 4!
Ad.e)
pierwsze dwa miejsca zajmują chłopcy których wybiorę, na pierwsze miejsce z 4 a na drugie już z 3
4 * 3 * 2! * 3!
Ad. f)
pierwszego chłopaka ustawię na 4 sposoby a ostatniego na 3, więc będzie w sumie tak samo:
4 * 3 * 2! * 3!
Ad.g)
i tu niestety nie wiem ;D
Pomóżcie mi to ogarnąć
Wiem, że nie jest trudne, ale jak się nie robi, to potem za dużo pomysłów w mojej głowie sie rodzi
Zadanie:
Na ile różnych sposobów można ustawić w szeregu czterech chłopców i trzy dziewczynki tak, aby:
a) najpierw stały dziewczynki, a następnie chłopcy,
b) najpierw stali chłopcy, a następnie dziewczynki,
c) pierwszy stał chłopiec,
d) pierwsza stała dziewczynka,
e) pierwszy i drugi stał chłopiec,
f) pierwszy i ostatni stał chłopiec,
g) żadnych dwóch chłopców nie stało obok siebie.
No i trochę sam policzyłem:
Ad.a)
no to dziewczynki można ułożyć na 3! sposobów a chłopców na 4! sposobów:
d d d ch ch ch ch
czyli wynik: 3! + 4!
Ad.b)
tak samo: 4! + 3!
Ad.c)
więc tu pierwszy chłopiec będzie obiektem stałym, którego możemy wskazać z 4 chłopaków, a nastepnych chłopaków możemy już ułożyć na 3! sposobów i dziewczyny też
4 * 3! * 3!
Ad.d)
pierwsza ma stać dziewczynka którą wybrać możemy z pośród 3, a resztę to: 2! dziewczyn razy 4! chłopaków:
3 * 2! * 4!
Ad.e)
pierwsze dwa miejsca zajmują chłopcy których wybiorę, na pierwsze miejsce z 4 a na drugie już z 3
4 * 3 * 2! * 3!
Ad. f)
pierwszego chłopaka ustawię na 4 sposoby a ostatniego na 3, więc będzie w sumie tak samo:
4 * 3 * 2! * 3!
Ad.g)
i tu niestety nie wiem ;D
Pomóżcie mi to ogarnąć
Wiem, że nie jest trudne, ale jak się nie robi, to potem za dużo pomysłów w mojej głowie sie rodzi
Ostatnio zmieniony 5 paź 2010, o 12:13 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zły dział. Poprawa nazwy tematu - nie ma czegoś takiego jak "permentacja" :]
Powód: Zły dział. Poprawa nazwy tematu - nie ma czegoś takiego jak "permentacja" :]
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ustawienia w szeregu - zadanie do sprawdzenia.
a) b) zasada iloczynów. Ilości możliwości ustawień należy pomnożyć a nie dodać.
c) pierwszy chłopiec, ale pozostałe sześć osób dowolnie, czyli ilość możliwości:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 6!}\)
d) e) f) na podobnej zasadzie jak c).
Popraw te przykłady, to wtedy napiszę Ci wskazówkę do g)
c) pierwszy chłopiec, ale pozostałe sześć osób dowolnie, czyli ilość możliwości:
\(\displaystyle{ 4 \cdot 6!}\)
d) e) f) na podobnej zasadzie jak c).
Popraw te przykłady, to wtedy napiszę Ci wskazówkę do g)
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
Ustawienia w szeregu - zadanie do sprawdzenia.
czyli ?
a) 3! * 4!
b) 4! * 3!
c) 4 * 6!
d) 3 * 6!
e) 4 * 3 * 5!
f) 4 * 3 * 5! hm..?
i czekam na tą wskazówkę
a) 3! * 4!
b) 4! * 3!
c) 4 * 6!
d) 3 * 6!
e) 4 * 3 * 5!
f) 4 * 3 * 5! hm..?
i czekam na tą wskazówkę
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ustawienia w szeregu - zadanie do sprawdzenia.
Teraz a) do f) OK
g) ustawiamy 4 chłopców co możemy zrobić na ...(?) sposobów i teraz musimy pomiędzy nich (czyli w określonych z góry miejscach) ustawić 3 dziewczynki co możemy zrobić na ...(?) sposobów. Taka wskazówka Ci wystarczy?
g) ustawiamy 4 chłopców co możemy zrobić na ...(?) sposobów i teraz musimy pomiędzy nich (czyli w określonych z góry miejscach) ustawić 3 dziewczynki co możemy zrobić na ...(?) sposobów. Taka wskazówka Ci wystarczy?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ustawienia w szeregu - zadanie do sprawdzenia.
Po prostu:
\(\displaystyle{ 4! \cdot 3!}\)
Zauważ, że takie ustawienie jest równoważne ustawieniom w zadaniach a) i b). We wszystkich tych przypadkach wszystkie miejsca dla chłopców i dziewcząt są z góry ustalone (choć różne w poszczególnych przypadkach), np. dla a) dz dz dz ch ch ch ch dla b) ch ch ch ch d d d dla g) ch d ch d ch d ch
\(\displaystyle{ 4! \cdot 3!}\)
Zauważ, że takie ustawienie jest równoważne ustawieniom w zadaniach a) i b). We wszystkich tych przypadkach wszystkie miejsca dla chłopców i dziewcząt są z góry ustalone (choć różne w poszczególnych przypadkach), np. dla a) dz dz dz ch ch ch ch dla b) ch ch ch ch d d d dla g) ch d ch d ch d ch
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
Ustawienia w szeregu - zadanie do sprawdzenia.
No właśnie, ale z tego 4! * 3! wynika że mogą być ustawieni też właśnie tak: d d d ch ch ch ch, co jest sprzeczne z g) ;>
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Ustawienia w szeregu - zadanie do sprawdzenia.
To, że dla dwóch różnych przypadków jest taka sama ilość możliwości nic takiego nie oznacza!
A ta ilość jest taka sama bo w obydwu przypadkach masz z góry ustalone (choć w obu przykładach różne) miejsca posadzenia chłopców i dziewczynek.
Wyobraź sobie, że masz ponumerowane miejsca od 1 do 7. Żeby spełnić warunki zadania g) to chłopcy muszą być na miejscach 1, 3, 5, 7. Możesz ich posadzić na tych miejscach na 4! sposobów (to jest chyba jasne?). Gdybyś wypisał je po kolei to miałbyś 24 warianty. Teraz dla każdego z tych wariantów mógłbyś dopisać wszystkie możliwe usadzenia dziewcząt. Ponieważ one muszą siedzieć na miejscach 2, 4, 6, to możesz je posadzić na 3! (czyli 6) sposobów.
Dla przykładu a) odpowiedź jest taka sama, bo w uzasadnieniu wystarczy zamienić miejsca 1, 3, 5, 7 na 1, 2, 3, 4 natomiast miejsca 2, 4, 6 na 5, 6, 7. Ilość możliwości pozostanie oczywiście bez zmian.
A ta ilość jest taka sama bo w obydwu przypadkach masz z góry ustalone (choć w obu przykładach różne) miejsca posadzenia chłopców i dziewczynek.
Wyobraź sobie, że masz ponumerowane miejsca od 1 do 7. Żeby spełnić warunki zadania g) to chłopcy muszą być na miejscach 1, 3, 5, 7. Możesz ich posadzić na tych miejscach na 4! sposobów (to jest chyba jasne?). Gdybyś wypisał je po kolei to miałbyś 24 warianty. Teraz dla każdego z tych wariantów mógłbyś dopisać wszystkie możliwe usadzenia dziewcząt. Ponieważ one muszą siedzieć na miejscach 2, 4, 6, to możesz je posadzić na 3! (czyli 6) sposobów.
Dla przykładu a) odpowiedź jest taka sama, bo w uzasadnieniu wystarczy zamienić miejsca 1, 3, 5, 7 na 1, 2, 3, 4 natomiast miejsca 2, 4, 6 na 5, 6, 7. Ilość możliwości pozostanie oczywiście bez zmian.
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
Ustawienia w szeregu - zadanie do sprawdzenia.
No ok, już rozumiem
Dziękuję za pomoc.
BTW. Temat zamieściłem w złym dziale, więc jakby mod mógł przenieść to był bym wdzięczny.
Dziękuję za pomoc.
BTW. Temat zamieściłem w złym dziale, więc jakby mod mógł przenieść to był bym wdzięczny.