Dwumian newtona

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
waga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 370
Rejestracja: 29 gru 2009, o 19:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 45 razy
Pomógł: 8 razy

Dwumian newtona

Post autor: waga »

\(\displaystyle{ {4 \choose 0}= \frac{4!}{0! \cdot (4-0)!}= \frac{4!}{0! \cdot 4!}= \frac{4!}{1 \cdot 4!}}\)
Dochodzę do tego momentu no i teraz mogę skrócić \(\displaystyle{ 4!}\) to w liczniku dostane 0 :/ Jaka jest zasada skracania?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Dwumian newtona

Post autor: Crizz »

Nie bardzo rozumiem, czemu miałoby w liczniku zostać zero, przecież \(\displaystyle{ (4!):(4!)=1}\).
ODPOWIEDZ