Udowodnienie własności symbolu newtona (trójkąt Pascala)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opolskie
- Pomógł: 4 razy
Udowodnienie własności symbolu newtona (trójkąt Pascala)
Cześć. Mam do udowodnienia taką zależność
\(\displaystyle{ {n \choose k} + {n \choose k+1} = {n+1 \choose k+1}}\)
Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś udowodniłby to krok po kroku, w miare zrozumiale.
Z góry dzięki. -- 29 wrz 2010, o 22:39 --Podejmie się ktoś?
Zależy mi na czasie, a nie wiem czy siedzieć i bezcelowo odświeżać stronę.
\(\displaystyle{ {n \choose k} + {n \choose k+1} = {n+1 \choose k+1}}\)
Byłbym bardzo wdzięczny, jeśli ktoś udowodniłby to krok po kroku, w miare zrozumiale.
Z góry dzięki. -- 29 wrz 2010, o 22:39 --Podejmie się ktoś?
Zależy mi na czasie, a nie wiem czy siedzieć i bezcelowo odświeżać stronę.
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Udowodnienie własności symbolu newtona (trójkąt Pascala)
To następnym razem zamiast bezcelowo "siedziec i odswieżać stronę" proponuję celowo uzyć opcji "szukaj" na tym forum.BrushedWorld pisze:Podejmie się ktoś?
Zależy mi na czasie, a nie wiem czy siedzieć i bezcelowo odświeżać stronę.
Crizz pokazał jak się to robi
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opolskie
- Pomógł: 4 razy
Udowodnienie własności symbolu newtona (trójkąt Pascala)
Ok, będę wiedział na przyszłość.Inkwizytor pisze:To następnym razem zamiast bezcelowo "siedziec i odswieżać stronę" proponuję celowo uzyć opcji "szukaj" na tym forum.BrushedWorld pisze:Podejmie się ktoś?
Zależy mi na czasie, a nie wiem czy siedzieć i bezcelowo odświeżać stronę.
Crizz pokazał jak się to robi
@Crizz:
Dzięki, a mógłbyś mi wytłumaczyć w jaki sposób on sprowadził to do wspólnego mianownika?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Udowodnienie własności symbolu newtona (trójkąt Pascala)
\(\displaystyle{ L= \frac{n!}{k!(n-k)!} + \frac{n!}{(k+1)!(n-k-1)!} = \frac{(k+1)n! + n!(n-k)}{(k+1)!(n-k)!}= \frac{n!(k+1+n-k)}{(k+1)!(n-k)!} = \frac{(n+1)!}{(k+1)!(n-k)!}=P}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opolskie
- Pomógł: 4 razy
Udowodnienie własności symbolu newtona (trójkąt Pascala)
Wyszło mi coś takiego, co dalej? ;o
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!(n-k)!} + \frac{n!}{(k+1)!(n-k-1)!}}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!(n-k)!} + \frac{n!}{(k+1)!(n-k-1)!}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Udowodnienie własności symbolu newtona (trójkąt Pascala)
W pierwszym wyrażeniu w mianowniku masz \(\displaystyle{ k!(n-k)!}\), w drugim \(\displaystyle{ (k+1)!(n-k-1)!}\).
Zauważ, że \(\displaystyle{ (k+1)!=k! \cdot (k+1)}\) oraz \(\displaystyle{ (n-k)!=(n-k-1)! \cdot (n-k)}\), wystarczy zatem pierwsze z wyrażeń rozszerzyć przez \(\displaystyle{ k+1}\), a drugie przez \(\displaystyle{ n-k}\).
Zauważ, że \(\displaystyle{ (k+1)!=k! \cdot (k+1)}\) oraz \(\displaystyle{ (n-k)!=(n-k-1)! \cdot (n-k)}\), wystarczy zatem pierwsze z wyrażeń rozszerzyć przez \(\displaystyle{ k+1}\), a drugie przez \(\displaystyle{ n-k}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 29 wrz 2010, o 21:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: opolskie
- Pomógł: 4 razy
Udowodnienie własności symbolu newtona (trójkąt Pascala)
Ok, już doszedłem do tego, dzięki wielkie za pomoc
Sam bym nie wpadł na to
Sam bym nie wpadł na to