Sposoby schodzenia ze schodów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

Sposoby schodzenia ze schodów

Post autor: Lonc »

Janek ma do pokonania 12 schodów. Może na raz pokonywać 1, 2 lub 3 schodki. Na ile sposobów Janek może zejść ze schodów?

Proszę o pomysł jak to policzyć nie wypisując wszystkich kombinacji
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

Sposoby schodzenia ze schodów

Post autor: Konikov »

Rekurencja ;D

\(\displaystyle{ s_0 = 1\\
s_1 = 1\\
s_2 = 2\\
s_n = s_{n-1} + s_{n-2} + s_{n-3}}\)


Wystarczy pojechać metodą równania charakterystycznego.

Voila!
Awatar użytkownika
Lonc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 298
Rejestracja: 19 sty 2009, o 16:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jarosław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 43 razy

Sposoby schodzenia ze schodów

Post autor: Lonc »

A jakiś sposób dla niezaprzyjaźnionych z równaniem charakterystycznym?
Fingon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 32 razy

Sposoby schodzenia ze schodów

Post autor: Fingon »

12 jest małe więc można policzyć na palcach, jeśli natomiast uznamy, że 12 jest duże, to można wykorzystać szybkie potęgowanie macierzy, wymyślając wcześniej odpowiednie macierze.
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

Sposoby schodzenia ze schodów

Post autor: Konikov »

Lonc pisze:A jakiś sposób dla niezaprzyjaźnionych z równaniem charakterystycznym?
Przeczytać: 25578.htm
Krótkie i proste ;]
ODPOWIEDZ