losowanie ze zwracaniem, prosta

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
karka92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 161
Rejestracja: 18 maja 2010, o 10:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: brudzowice
Podziękował: 44 razy

losowanie ze zwracaniem, prosta

Post autor: karka92 »

Ze zbioru \(\displaystyle{ A=\left\{ -2,-1,0,1,2,3,4\right\}}\) losujemy dwa razy ze zwracaniem po jednej liczbie. Oznaczamy te liczby, w kolejności losowania, a oraz b. Ile jest takich wyników losowania, dla których punkt\(\displaystyle{ P(a,b)}\) leży powyżej prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=-x-2}\) i poniżej prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=-x+2}\) bardzo prosze o pomoc i wytłumaczenie
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3050
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

losowanie ze zwracaniem, prosta

Post autor: loitzl9006 »

Zaczynamy od tego, że rysujesz układ współrzędnych, a potem te proste (są równoległe). Potem zaznaczasz punkty \(\displaystyle{ (-2 ; -2) , (-2 ; -1) , (-2 ; 0) , ... , (-2 ; 4)}\)

Potem punkty \(\displaystyle{ (-1 ; -2) , (-1 ; -1) , (-1 ; 0) , ... , (-1 ; 4)}\)

Dalej \(\displaystyle{ (0 ; -2) , (0 ; -1) , (0 ; 0) , ... (0 ; 4)}\)

...

I w końcu \(\displaystyle{ (4 ; -2) , (4 ; -1) , (4 ; 0) , ... (4 ; 4)}\)

Liczysz wszystkie zaznaczone punkty, które znajdują się między prostymi i masz wynik.
ODPOWIEDZ