Ile jest sposobów wyboru
-
- Użytkownik
- Posty: 27
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 20:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 3 razy
Ile jest sposobów wyboru
Z grupy 3 kobiet i 4 mężczyzn wybieramy 3 osoby.Ile jest takich sposobów wyboru,aby wśród wybranych osób a)były same kobiety b)bylo co najmniej dwóch mężczyzn.Może ktoś wie jak to zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 1300
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Ile jest sposobów wyboru
a) 1 - wybierasz 3 osoby spośród 3 kobiet, więc można to zrobić tylko na 1 sposób, wybierając je wszystkie
b) opcje są takie: wybieramy dwóch panów i jedną panią albo trzech panów, stąd:
\(\displaystyle{ {4\choose 2} \cdot {3 \choose 1} + {4 \choose 3} \cdot {3 \choose 0}}\)
b) opcje są takie: wybieramy dwóch panów i jedną panią albo trzech panów, stąd:
\(\displaystyle{ {4\choose 2} \cdot {3 \choose 1} + {4 \choose 3} \cdot {3 \choose 0}}\)