Witajcie. mam dwa zadanka. Dotyczą wariacji (z powtórzeniami jak mnienam)
1. Ile można utworzyć liczb 4-cyfrowych a)parzystych b)nieparzystych.
2.Z talii kart losujemy 1, zapisujemy jaką,zwracamy ja i znów losujemy. Ile jest możliwych wyników?
No więc to co wymyśliłem sam.
2.\(\displaystyle{ 52 \cdot 52}\), bo z pierwszego losowania mogą być 52 wyniki, bo bierzemy tylko jedną kartę, tak samo z drugiego.
1. Tu wypisałem liczby i wyszło mi, ze parzystych i nieparzystych może być po 5, dla parzystych z cyframi jedności \(\displaystyle{ {2,4,6,8,0}}\) i dla nieparzystych \(\displaystyle{ {1,3,5,7,9}}\). Pozostaje jeszcze cyfra 0, która może być na początku, takie liczby trzeba wykluczyć, gdyż nie będą liczbami 4-cyfrowymi. I tu utknąłem, bo nie wiem jak to rozwiązać.
Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Wariacje z powtórzeniami - liczby 4-cyfrowe i talia kart
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wariacje z powtórzeniami - liczby 4-cyfrowe i talia kart
1.
a) \(\displaystyle{ 9\cdot 10\cdot10\cdot 5}\) (na pierwszym miejscu jedna z dziewięciu cyfr; na drugim ...)
a) \(\displaystyle{ 9\cdot 10\cdot10\cdot 5}\) (na pierwszym miejscu jedna z dziewięciu cyfr; na drugim ...)