Zad.1. Z cyfr \(\displaystyle{ 2,4,5,6,7}\) układamy liczby pięciocyfrowe podzielne przez \(\displaystyle{ 4}\),cyfry nie mogą się powtórzyć. Ile takich liczb można utworzyć?
Zad.2. Liczby \(\displaystyle{ 1,2,3,4,5}\) ustawiamy losowo w ciąg , ile jest możliwości ustawienia tak aby
a) liczba \(\displaystyle{ 4}\) stała na pierwszym miejscu
b) liczba \(\displaystyle{ 4}\) stała na pierwszym miejscu zaś \(\displaystyle{ 1}\) na ostatnim
c) pierwsze trzy liczby były nieparzyste
za pełne rozwiązanie ogromne dzięki
Permutacje, dwa zadanka do rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 4 mar 2010, o 23:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 3 razy
Permutacje, dwa zadanka do rozwiązania
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 20:56 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Permutacje, dwa zadanka do rozwiązania
Zad1
Własność:
Żeby liczba była podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\), dwie ostatnie jej cyfry tworzą liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 4}\).
Możliwe kombinacje:
- \(\displaystyle{ ***24}\)
- \(\displaystyle{ ***52}\)
- \(\displaystyle{ ***64}\)
- \(\displaystyle{ ***72}\)
- \(\displaystyle{ ***76}\)
Te gwiazdki oznaczają pozostałe cyfry w liczbie, które ustawiamy w sposób dowolny, czyli na \(\displaystyle{ 3!}\)sposobów, czyli \(\displaystyle{ 6}\) sposobów)
\(\displaystyle{ ***24}\) na \(\displaystyle{ 6}\) sposobów, \(\displaystyle{ ***52}\) na \(\displaystyle{ 6}\) sposobów, \(\displaystyle{ ***64}\) ... itd.
To oznacza, że można utworzyć \(\displaystyle{ 30}\) takich liczb.
Zad2
a) \(\displaystyle{ 4****}\)
Cztery pozostałe cyfry ustawiamy w sposób dowolny, czyli na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów.
b) \(\displaystyle{ 4***1}\)
Trzy pozostałe cyfry ustawiamy w sposób dowolny, czyli na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów.
c) W zbiorze mamy \(\displaystyle{ 3}\) liczby nieparzyste, które można ustawić na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów, ale to nie koniec, bo mamy jeszcze liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 4}\), które muszą być ustawione na końcu, na \(\displaystyle{ 2!}\) sposobów (\(\displaystyle{ ***24}\) i \(\displaystyle{ ***42}\)).
Ogólnie, możliwości ustawienia jest\(\displaystyle{ 3! \cdot 2! = 12}\)
Własność:
Żeby liczba była podzielna przez \(\displaystyle{ 4}\), dwie ostatnie jej cyfry tworzą liczbę podzielną przez \(\displaystyle{ 4}\).
Możliwe kombinacje:
- \(\displaystyle{ ***24}\)
- \(\displaystyle{ ***52}\)
- \(\displaystyle{ ***64}\)
- \(\displaystyle{ ***72}\)
- \(\displaystyle{ ***76}\)
Te gwiazdki oznaczają pozostałe cyfry w liczbie, które ustawiamy w sposób dowolny, czyli na \(\displaystyle{ 3!}\)sposobów, czyli \(\displaystyle{ 6}\) sposobów)
\(\displaystyle{ ***24}\) na \(\displaystyle{ 6}\) sposobów, \(\displaystyle{ ***52}\) na \(\displaystyle{ 6}\) sposobów, \(\displaystyle{ ***64}\) ... itd.
To oznacza, że można utworzyć \(\displaystyle{ 30}\) takich liczb.
Zad2
a) \(\displaystyle{ 4****}\)
Cztery pozostałe cyfry ustawiamy w sposób dowolny, czyli na \(\displaystyle{ 4!}\) sposobów.
b) \(\displaystyle{ 4***1}\)
Trzy pozostałe cyfry ustawiamy w sposób dowolny, czyli na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów.
c) W zbiorze mamy \(\displaystyle{ 3}\) liczby nieparzyste, które można ustawić na \(\displaystyle{ 3!}\) sposobów, ale to nie koniec, bo mamy jeszcze liczby \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 4}\), które muszą być ustawione na końcu, na \(\displaystyle{ 2!}\) sposobów (\(\displaystyle{ ***24}\) i \(\displaystyle{ ***42}\)).
Ogólnie, możliwości ustawienia jest\(\displaystyle{ 3! \cdot 2! = 12}\)
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 20:58 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 19 lis 2013, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cieszyn
- Pomógł: 1 raz
Permutacje, dwa zadanka do rozwiązania
Odnośnie zad.1
- \(\displaystyle{ ***56}\)
Także takich kombinacji jest \(\displaystyle{ 6}\), a prawidłowym wynikiem zadania jest możliwość utworzenia \(\displaystyle{ 3!\cdot 6=36}\) liczb.
Zapomniałeś jeszcze oWłasność:
Żeby liczba była podzielna przez 4, dwie ostatnie jej cyfry tworzą liczbę podzielną przez 4.
Możliwe kombinacje:
- ***24
- ***52
- ***64
- ***72
- ***76
- \(\displaystyle{ ***56}\)
Także takich kombinacji jest \(\displaystyle{ 6}\), a prawidłowym wynikiem zadania jest możliwość utworzenia \(\displaystyle{ 3!\cdot 6=36}\) liczb.
Ostatnio zmieniony 21 lis 2013, o 21:00 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy