Permutacje - równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
leiswatch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Permutacje - równania

Post autor: leiswatch »

\(\displaystyle{ \frac{(n+1)! - n!}{(n-1)!}=}\) \(\displaystyle{ \frac{(n-1)! \cdot n \cdot (n+1) - n!}{(n-1)!}=}\) \(\displaystyle{ n \cdot (n+1) - n!=}\) \(\displaystyle{ n^{2} +n - n!}\)

Nie wiem gdzie popełniam błąd, wynik powinien wyjść: \(\displaystyle{ n^{2}}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Permutacje - równania

Post autor: Crizz »

Wykonałeś przecież dzielenie \(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-1)!}}\), co daje \(\displaystyle{ n}\). Powinno być \(\displaystyle{ n^{2}+n-n}\).
leiswatch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 11 wrz 2010, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Permutacje - równania

Post autor: leiswatch »

A, już rozumiem, głupi błąd :/ Dzięki.
ODPOWIEDZ