N silnia. Permutacja.
N silnia. Permutacja.
Zad.
Na ile sposobów można ustawić w szeregu 3 dziewczyny i 4 chłopców tak, aby dzieci tej samej płci nie stały obok siebie?
Na ile sposobów można ustawić w szeregu 3 dziewczyny i 4 chłopców tak, aby dzieci tej samej płci nie stały obok siebie?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
N silnia. Permutacja.
Wskazówka:
Przy podanej liczbie osób i zasadach ustawiania miejsca chłopców (C) i dziewcząt (D) są określone:
C D C D C D C
Na ile sposobów można uporządkować 4-elementowy zbiór chłopców?
Na ile sposobów można uporządkować 3-elementowy zbiór dziewcząt?
Przy podanej liczbie osób i zasadach ustawiania miejsca chłopców (C) i dziewcząt (D) są określone:
C D C D C D C
Na ile sposobów można uporządkować 4-elementowy zbiór chłopców?
Na ile sposobów można uporządkować 3-elementowy zbiór dziewcząt?
N silnia. Permutacja.
Myślę, że można tylko uporządkować w jeden sposób, a mianowicie tj. Ty to zrobiłeś i potem wykonać następujące działanie: 4*3=12, czyli można ich ustawić na 12 sposobów?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
N silnia. Permutacja.
Ja tylko zaznaczyłem kolejne miejsca gdzie mają stanąć chłopcy a gdzie dziewczęta, ale konkretnym chłopcom nie przyporządkowałem konkretnych miejsc.Misia1617 pisze:Myślę, że można tylko uporządkować w jeden sposób, a mianowicie tj. Ty to zrobiłeś i potem wykonać następujące działanie: 4*3=12, czyli można ich ustawić na 12 sposobów?
Jeżeli są czterej chłopcy, np. Wojtek, Zbyszek, Janek, Franek to na ile sposobów można ich ustawić na tych 4 ustalonych wcześniej miejscach? Ile jest możliwości uporządkowania 4-elementowego zbioru?
N silnia. Permutacja.
Na ile sposobów można uporządkować 4-elementowy zbiór chłopców?
Odp: 4!=24
Na ile sposobów można uporządkować 3-elementowy zbiór dziewcząt?
Odp: 3!=6
Dobrze?
Odp: 4!=24
Na ile sposobów można uporządkować 3-elementowy zbiór dziewcząt?
Odp: 3!=6
Dobrze?
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
N silnia. Permutacja.
Teraz odpowiedzi na poszczególne pytania są dobre.
A ile jest wszystkich możliwości ustawienia dla chłopców i dziewcząt? (skorzystaj z reguły iloczynów)
A ile jest wszystkich możliwości ustawienia dla chłopców i dziewcząt? (skorzystaj z reguły iloczynów)
N silnia. Permutacja.
Czyli będzię 24*6=144. Więc odpowiedź będzie brzmiała że sposobów jest 144, tak?
Z góry za wszystko dziękuję:).
Z góry za wszystko dziękuję:).