mam takie zadanie:
Na przyjęcie przyszła pewna liczba osób, przy czym każdy witał się z każdym. Ile było osób na przyjęciu, jeśli nastąpiło 45 powitań?
Zacząłem to tak oczywiście z kombinacji:
\(\displaystyle{ C ^{2}_{n}= \frac{n!}{2!(n-2)!} = 45}\)
potem rozpisałem to tak
\(\displaystyle{ C ^{2}_{n}= \frac{n(n-1)}{2!(n-2)!} = 45}\)
no i teraz nie wiem jak to skrócić
ile było osób na przyjęciu?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
ile było osób na przyjęciu?
Np. \(\displaystyle{ 5!=1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4 \cdot 5}\)
Tak samo \(\displaystyle{ n!=\ldots \cdot (n-2) \cdot (n-1) \cdot n=(n-2)! \cdot (n-1) \cdot n}\)
Tak samo \(\displaystyle{ n!=\ldots \cdot (n-2) \cdot (n-1) \cdot n=(n-2)! \cdot (n-1) \cdot n}\)