Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Zadanie: Do montażu urządzeń użyto część A pochodząca od trzech producentów. Prawdopodobieństwo awarii części A pochodzących od poszczególnych producentów wynosi I-1%, II-0,5%, III-2%. Jakie jest prawdopodobieństwo, że losowo wybrano urządzenie ulegnie awarii z powodu uszkodzenia części A jeżeli części od producenta I użyto do 30%, od II-10%, OD III-60%.
Prawdopodobieństwo awarii części A...
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2009, o 00:26
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
Prawdopodobieństwo awarii części A...
Niech A oznacza zdarzenie uszkodzenia części A.
\(\displaystyle{ A_i}\) część ta pochodzi od i-tego producenta
Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|A_1)\cdot P(A_1)+P(A|A_2)\cdot P(A_2)+P(A|A_3)\cdot P(A_3)=\frac{10}{1000}\cdot \frac{3}{10}+\frac{5}{1000}\frac{1}{10}+\frac{20}{1000}\cdot \frac{6}{10}=\frac{155}{10000}=\frac{31}{2000}}\)
\(\displaystyle{ A_i}\) część ta pochodzi od i-tego producenta
Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite:
\(\displaystyle{ P(A)=P(A|A_1)\cdot P(A_1)+P(A|A_2)\cdot P(A_2)+P(A|A_3)\cdot P(A_3)=\frac{10}{1000}\cdot \frac{3}{10}+\frac{5}{1000}\frac{1}{10}+\frac{20}{1000}\cdot \frac{6}{10}=\frac{155}{10000}=\frac{31}{2000}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 3 lut 2009, o 00:26
- Płeć: Kobieta