Problem z zadankiem z kombinatoryki
- dwukwiat15
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krobia
- Podziękował: 42 razy
Problem z zadankiem z kombinatoryki
Pewien niepusty zbiór ma 211 swoich , co najwyżej dwuelementowych podzbiorów. Ile elementów ma ten zbiór . Totalnie nie rozumiem o co tutaj chodzi . Prossze o dokladne wyjasnienie , będe wdzięczny
- Doktor
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 4 lis 2006, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Kolno
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
Problem z zadankiem z kombinatoryki
chodzi o to ze masz podać ilośc elementów zbioru pierwotnego a masz podaną liczbę jego podzbiorów 0, 1 i 2 elementowych. Ich ilośc pochodzi z wzoru (kombinacji - nie liczy sie kolejnośc, ):
n - ilośc elementów zbioru pierwotnego
\(\displaystyle{ \large C_{n}^{0} + \large C_{n}^{1} +\large C_{n}^{2} =211\\
1+ \frac {n!}{(n-1)!} + \frac {n!}{2! (n-2)!} = 211}\)
teraz tylko liczenie zostało,
n - ilośc elementów zbioru pierwotnego
\(\displaystyle{ \large C_{n}^{0} + \large C_{n}^{1} +\large C_{n}^{2} =211\\
1+ \frac {n!}{(n-1)!} + \frac {n!}{2! (n-2)!} = 211}\)
teraz tylko liczenie zostało,