5 kul w 4 pudełkach
- dwukwiat15
- Użytkownik
- Posty: 246
- Rejestracja: 4 cze 2006, o 09:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krobia
- Podziękował: 42 razy
5 kul w 4 pudełkach
Pięc ponumerowanych kul umiesczamy losowo w czterech różnokolorowych pudełkach . Ile jest możliwych rozmieszczeń tych kul , jeżeli kule mogą sie znależć tylko w dwóch pudełkach
Ostatnio zmieniony 12 lis 2006, o 17:12 przez dwukwiat15, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
5 kul w 4 pudełkach
Comma, tylko, że sytuację, kiedy wszystkie kulki lądują w jednym pudełku policzyłeś kilka razy...
Moim zdaniem odpowiedź powinna brzmieć
\(\displaystyle{ {4\choose2}(2^5-2)\,+\,5\ =\ 185}\)
Moim zdaniem odpowiedź powinna brzmieć
\(\displaystyle{ {4\choose2}(2^5-2)\,+\,5\ =\ 185}\)
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
5 kul w 4 pudełkach
2 - bo należy odjąć sytuację kiedy zamiast w dwóch wszystkie kulki lądują w jednym pudełku. A 5, bo w końcu taką sytuację trzeba uwzględnić (a \(\displaystyle{ {5\choose1}\,=\,5}\) )JackieBoy pisze:Czemu odjąłes 2 i dodajesz 5