Witam,
chcialbym z podanego wzoru rekurencyjnego otrzymac wzor ogolny.
\(\displaystyle{ \begin{cases} a_{1}=1 \\ a_{n+1}=2a_{n}+(-1)^{n} \end{cases}}\)
Wzor rekurencyjny na wzor ogolny
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 10:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Wzor rekurencyjny na wzor ogolny
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 19:18 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Wzor rekurencyjny na wzor ogolny
Można to zrobić na przykład metodą przewidywań, przewidując rozwiązanie postaci \(\displaystyle{ a_n=A \cdot 2^n +B \cdot (-1)^n}\).
Albo podzielić równanie stronami przez \(\displaystyle{ 2^{n+1}}\), podstawić \(\displaystyle{ x_n=\frac{a_n}{2^n}}\) i zauważyć, że wtedy:
\(\displaystyle{ x_n= \frac{1}{2}-\frac{1}{2^2}+\frac{1}{2^3}- \dots + \frac{(-1)^{n}}{2^{n}}}\)
Q.
Albo podzielić równanie stronami przez \(\displaystyle{ 2^{n+1}}\), podstawić \(\displaystyle{ x_n=\frac{a_n}{2^n}}\) i zauważyć, że wtedy:
\(\displaystyle{ x_n= \frac{1}{2}-\frac{1}{2^2}+\frac{1}{2^3}- \dots + \frac{(-1)^{n}}{2^{n}}}\)
Q.
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2010, o 12:59 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 10:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Wzor rekurencyjny na wzor ogolny
Dziekuje za bardzo szybka odpowiedz.
Nie rozumiem tylko dlaczego w metodzie 2. jest:
\(\displaystyle{ x_n= 1- \frac{1}{2}+\frac{1}{2^2}-\frac{1}{2^3}+ \dots + \frac{(-1)^{n-1}}{2^{n-1}}}\)
(wtedy \(\displaystyle{ x_n=\frac{a_n}{2^n}}\) nie zgadza sie dla n=1)
A nie:
\(\displaystyle{ x_n=\frac{1}{2}-\frac{1}{4}+\frac{1}{8}-\dots-(-\frac{1}{2})^n}\)
Nie rozumiem tylko dlaczego w metodzie 2. jest:
\(\displaystyle{ x_n= 1- \frac{1}{2}+\frac{1}{2^2}-\frac{1}{2^3}+ \dots + \frac{(-1)^{n-1}}{2^{n-1}}}\)
(wtedy \(\displaystyle{ x_n=\frac{a_n}{2^n}}\) nie zgadza sie dla n=1)
A nie:
\(\displaystyle{ x_n=\frac{1}{2}-\frac{1}{4}+\frac{1}{8}-\dots-(-\frac{1}{2})^n}\)