Asymptotyka i błąd bezwzględny
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Asymptotyka i błąd bezwzględny
Oszacuj \(\displaystyle{ \sum_{i=n}^{n^2} \frac{1}{i*ln\ i}}\) z błędem bezwzględnym \(\displaystyle{ O(1/n)}\).
Zakładam, że moje rozumowanie (uwaga, zmieniony przedział sumowania) jest błędne:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i*ln\ i} = \sum_{i=1}^{n} O\left(\frac{1}{n*ln\ n}\right) = O\left(\frac{n}{n*ln\ n}\right) = O\left(\frac{1}{ln\ n}\right)}\)
Zakładam, że moje rozumowanie (uwaga, zmieniony przedział sumowania) jest błędne:
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n} \frac{1}{i*ln\ i} = \sum_{i=1}^{n} O\left(\frac{1}{n*ln\ n}\right) = O\left(\frac{n}{n*ln\ n}\right) = O\left(\frac{1}{ln\ n}\right)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Asymptotyka i błąd bezwzględny
Można całkować:
\(\displaystyle{ \int_{n+1}^{n^2}\frac{\mbox{d}x}{x\ln x}\le\sum_{i=n}^{n^2}\frac{1}{i\ln i}\le\int_n^{n^2}\frac{\mbox{d}x}{x\ln x}}\)
Funkcja pierwotna do \(\displaystyle{ \frac{1}{x\ln x}}\) to \(\displaystyle{ \ln(|\ln(x)|)+C}\), więc jeśli od tej pory założymy, że \(\displaystyle{ n>1}\), co nie zmniejsza ogólności w rozważaniach asymptotycznych, lewa strona wynosi:
\(\displaystyle{ \ln|\ln(n^2)|-\ln|\ln(n+1)|=\ln\left|\frac{2\ln n}{\ln(n+1)}\right|}\)
zaś prawa:
\(\displaystyle{ \ln|\ln(n^2)|-\ln|\ln n|=\ln\left|\frac{2\ln n}{\ln n}\right|=\ln 2}\).
Pozostaje oszacować różnicę:
\(\displaystyle{ \ln 2-\ln\left|\frac{2\ln n}{\ln(n+1)}\right|=\ln\left(\frac{\ln(n+1)}{\ln n}\right)}\)
Zauważmy, że dla \(\displaystyle{ n>2}\):
\(\displaystyle{ \frac{\ln(n+1)}{\ln n}\le 1+\frac 1n=\frac{n+1}{n}}\),
bo funkcja \(\displaystyle{ \frac{\ln n}{n}}\) jest malejąca dla \(\displaystyle{ n>2}\) (jej pochodna jest ujemna dla \(\displaystyle{ n>e}\)). Zatem:
\(\displaystyle{ \ln\left(\frac{\ln(n+1)}{\ln n}\right)\le\ln\left(1+\frac 1n\right)\le\frac 1n}\),
czyli można szacować z żądaną dokładnością za pomocą: \(\displaystyle{ \ln\left|\frac{2\ln n}{\ln(n+1)}\right|}\).
\(\displaystyle{ \int_{n+1}^{n^2}\frac{\mbox{d}x}{x\ln x}\le\sum_{i=n}^{n^2}\frac{1}{i\ln i}\le\int_n^{n^2}\frac{\mbox{d}x}{x\ln x}}\)
Funkcja pierwotna do \(\displaystyle{ \frac{1}{x\ln x}}\) to \(\displaystyle{ \ln(|\ln(x)|)+C}\), więc jeśli od tej pory założymy, że \(\displaystyle{ n>1}\), co nie zmniejsza ogólności w rozważaniach asymptotycznych, lewa strona wynosi:
\(\displaystyle{ \ln|\ln(n^2)|-\ln|\ln(n+1)|=\ln\left|\frac{2\ln n}{\ln(n+1)}\right|}\)
zaś prawa:
\(\displaystyle{ \ln|\ln(n^2)|-\ln|\ln n|=\ln\left|\frac{2\ln n}{\ln n}\right|=\ln 2}\).
Pozostaje oszacować różnicę:
\(\displaystyle{ \ln 2-\ln\left|\frac{2\ln n}{\ln(n+1)}\right|=\ln\left(\frac{\ln(n+1)}{\ln n}\right)}\)
Zauważmy, że dla \(\displaystyle{ n>2}\):
\(\displaystyle{ \frac{\ln(n+1)}{\ln n}\le 1+\frac 1n=\frac{n+1}{n}}\),
bo funkcja \(\displaystyle{ \frac{\ln n}{n}}\) jest malejąca dla \(\displaystyle{ n>2}\) (jej pochodna jest ujemna dla \(\displaystyle{ n>e}\)). Zatem:
\(\displaystyle{ \ln\left(\frac{\ln(n+1)}{\ln n}\right)\le\ln\left(1+\frac 1n\right)\le\frac 1n}\),
czyli można szacować z żądaną dokładnością za pomocą: \(\displaystyle{ \ln\left|\frac{2\ln n}{\ln(n+1)}\right|}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 1874
- Rejestracja: 4 paź 2008, o 02:13
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lost Hope
- Podziękował: 28 razy
- Pomógł: 502 razy
Asymptotyka i błąd bezwzględny
Pewnie się da. Można próbować elementarnie pokazać, że
\(\displaystyle{ \ln 2+\ln n-\ln(n+a)\le\sum_{i=n}^{n^2}\frac{1}{i\ln i}\le\ln 2-\ln n+\ln(n+a)}\)
dla pewnego \(\displaystyle{ a>0}\) i odpowiednio dużych \(\displaystyle{ n}\), co również da żądane szacowanie asymptotyczne (o to zresztą chodzi w tym zadaniu o ile nie ma błędu w poprzednim rozwiązaniu).
\(\displaystyle{ \ln 2+\ln n-\ln(n+a)\le\sum_{i=n}^{n^2}\frac{1}{i\ln i}\le\ln 2-\ln n+\ln(n+a)}\)
dla pewnego \(\displaystyle{ a>0}\) i odpowiednio dużych \(\displaystyle{ n}\), co również da żądane szacowanie asymptotyczne (o to zresztą chodzi w tym zadaniu o ile nie ma błędu w poprzednim rozwiązaniu).
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Asymptotyka i błąd bezwzględny
Jeszcze jedno pytanie: na podstawie jakich przesłanek bierze się owe ograniczenia z góry i z dołu? Czy to jest jak w większości rzeczy jakie widziałem z MD - one time use?
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere and nowhere
- Podziękował: 2 razy
Asymptotyka i błąd bezwzględny
Jesli chodziles na MD na MIMUW ( a zakladam, ze tak wlasnie bylo patrzac na Twoje tematy ), to powinienes wiedziec, ze takie oszacowanie ( przy granicach calkowania ) bylo podane na wykladzie.
Pomijajac te dygresje mozesz sprobowac to rowniez oszacowac przy pomocy wzorow EM, przy ktorych prawie jedyna umiejetnoscia, ktora jest wymagana do rozwiazania zadania, jest umiejetnosc calkowania wlasnie ( choc w takim przypadku moze sie to wydawac dosc inwazyjne rozwiazanie ).
Z powazaniem, M4ksiu.
Pomijajac te dygresje mozesz sprobowac to rowniez oszacowac przy pomocy wzorow EM, przy ktorych prawie jedyna umiejetnoscia, ktora jest wymagana do rozwiazania zadania, jest umiejetnosc calkowania wlasnie ( choc w takim przypadku moze sie to wydawac dosc inwazyjne rozwiazanie ).
Z powazaniem, M4ksiu.
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Asymptotyka i błąd bezwzględny
Było, zauważyłem później. Słyszałem także, że podanie w tym zadaniu samego wzoru Eulera-MacLaurina z wprowadzonymi danymi załatwiało całość, nie trzeba było samych całek wyliczać ;]
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere and nowhere
- Podziękował: 2 razy
Asymptotyka i błąd bezwzględny
Nie slyszalem o takim przypadki. Ale podanie wzoru zapewnialo kilka punktow.
Z powazaniem, M4ksiu.
Z powazaniem, M4ksiu.