egzamin testowy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
withdrawn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 20 lip 2009, o 16:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1 raz

egzamin testowy

Post autor: withdrawn »

Student zdaje egzamin testowy , gdzie do każdego pytania podane są 4 odpowiedzi.
W egzaminie tym składającym się z 10 pytań, student zna odpowiedzi na 5 pytań, w 3 pytaniach potrafi wyeliminować dwie odpowiedzi , nie wie nic o 2 pytaniach.
jakie jest prawdopodobieństwo, że poda on prawidłowe odpowiedzi na:
a) 10 pytań
b) 9 pytań,
c) 8 pytań ?

wiec z rozwiazaniem podpunktu a) większego problemu nie mam,bo myśle iż:
a) \(\displaystyle{ P(A) = 1^{5} \cdot (\frac{1}{2})^{3} \cdot ( \frac{1}{4})^{2}}\)

a jak według was będzie w b) i c) ??
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

egzamin testowy

Post autor: Konikov »

withdrawn pisze:student zna odpowiedzi na 5 pytań
Więc pomińmy je. Teraz zadanie prezentuje się następująco:

Mamy 5 pytań, w 3 pytaniach 50% szansę na trafienie, w pozostałych 25%.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że poda on prawidłowe odpowiedzi na:
b) 4 pytania
c) 3 pytania

Zad. b)
Są dwie możliwości - błąd popełni w "lepszych" 3 lub w pozostałych 2. Użyj wzoru Bernoulliego i zsumuj wyniki.

Zad. c)
Są trzy możliwości - 2 błędy w zadaniach 50%, 2 błędy w 25% i po jednym w każdym. Robisz tak samo jak wyżej.
ODPOWIEDZ