Liczba dróg w grafie.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Albatross201 »

Witam mam do policzenia liczbe dróg w grafie tylko nie mam pojęcia jak wygląda graf \(\displaystyle{ P_{2} \cdot P_{2}}\). Prosiłbym narysowanie o chociażby w paincie byle jak tylko żebym miał zarys tego. Próbowalem policzyc z takiego grafu jaki uważałem za prawidłowy ale okazalo się że jednak nie wiem jak on wygląda.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Kartezjusz »

Co oznacza zapis \(\displaystyle{ P_{2} \cdot P_{2}}\)?
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Albatross201 »

\(\displaystyle{ P_{n}}\) jest grafem dwudzielnym takim że \(\displaystyle{ V(P_{n})=\{x_{1},...,x_{n}\} \;i\; E(P_{n})=\{\{x_{i},x_{i+1}\};i=1,...,n-1\}\;,n \ge 1}\). Wówczas \(\displaystyle{ V(P_{n})=V_{1} \bigcup V_{2}}\), gdzie \(\displaystyle{ V_{1}}\) jest zbiorem wierzchołków o indeksach nieparzystych a \(\displaystyle{ V_{2}}\) zbiorem wierzchołków o indeksach parzystych. Oczywiście V to zbiór wierzchołków a E to zbiór krawędzi. Więc jak to będzie wyglądać?
Fingon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 32 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Fingon »

Zapytam z ciekawości, skąd wziąłeś to zadanie?
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Albatross201 »

Ze skryptu "Matematyka Dyskretna" Andrzeja i Iwony Włoch. To co pomoże ktoś?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Kartezjusz »

Ale to mnożenie? Niestety,teorię grafów mam przed sobą:-(
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Albatross201 »

Niech ktoś chociaż narysuje sam graf \(\displaystyle{ p_{2}}\) i \(\displaystyle{ P_{6}}\) według tego co napisałem wyżej. Bardzo mi na tym zależy.
miodzio1988

Liczba dróg w grafie.

Post autor: miodzio1988 »

Albatross201, no to definicję masz....jaki problem jest żeby z niej skorzystać?
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Albatross201 »

Chce się po prostu upewnić. Bo jeżeli będziemy chcieli narysować \(\displaystyle{ P_{2}}\) to będziemy mieć x1 i x2 czego krawędź ma wglądać tak że łączy x1 z x2 bo \(\displaystyle{ E(P_{n})=\{\{x_{i},X_{i+2}\};i=1,...,n-1\}}\) ale jeśli popatrzymy na koniec warunku czyli n-1 to wychodzi na to że krawędź ma zrobić pętle z x1 do x1...więc jak to ma dokładnie wyglądać?
P6 ma tak wyglądać?


Uploaded with
miodzio1988

Liczba dróg w grafie.

Post autor: miodzio1988 »

Jak zrobisz podział na dwa zbiory wierzchołków to problem mamy z głowy
Zatem? Pomysł jakiś?
-- 22 sierpnia 2010, 22:24 --
że krawędź ma zrobić pętle z x1 do x1..
No raczej nie...
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Albatross201 »

Z tego co mi wiadomo to \(\displaystyle{ V_{1}}\) ma być zbiorem wierzchołków o indeksach nieparzystych czyli wsadzimy tam \(\displaystyle{ x_{1}}\) a do \(\displaystyle{ V_{2}}\) wsadzimy \(\displaystyle{ x_{2}}\)...ale nadal nie jestem pewien jak ten graf ma wyglądać. Może mi ktoś odpowiedzieć?
miodzio1988

Liczba dróg w grafie.

Post autor: miodzio1988 »

No to źle znasz definicje grafu dwudzielnego.
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Liczba dróg w grafie.

Post autor: Albatross201 »

miodzio1988 jestem wdzieczny za to że udzielasz sie w moim temacie i próbujesz mnie zmusić do myślenia i szukania ale widocznie nie jestem na tyle bystry żeby to pojąć a tutaj nie potrzebuje takich uwag tylko pomocy. Jeśli nie potrafisz pomóc to dziękuje Ci za samą chęć udziału w temacie ale jak potrafisz to pomóż bez zbednych komentarzy.
miodzio1988

Liczba dróg w grafie.

Post autor: miodzio1988 »

Uwaga jest taka, żebyś zrozumiał definicję. Bo bez tego nie zrobisz żadnego zadania. Więc zamiast płakać tutaj na forum jaki to Miodek jest zły, weź się za zrozumienie definicji albo zadaj jakieś konkretne pytanie dotyczące tej definicji. Bo tracisz mój czas w tym momencie takim gadaniem
ODPOWIEDZ