Rozwinięcie dwumianu

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozwinięcie dwumianu

Post autor: Albatross201 »

Czy możliwe jest że \(\displaystyle{ {n \choose 5}( \frac{a}{ \sqrt{x} } )^{n-5}( \frac{ \sqrt{x} }{a} )^{5}}\) to jest to samo co \(\displaystyle{ {n \choose 5}( \frac{a}{ \sqrt{x} } )^{n-10}}\)Jesli tam to jak to przekształcić?
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

Rozwinięcie dwumianu

Post autor: Afish »

\(\displaystyle{ \left(\frac{ \sqrt{x} }{a}\right)^5 = \left(\frac{a}{\sqrt{x}}\right)^{-5}}\)
Ostatnio zmieniony 16 sie 2010, o 14:13 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Albatross201
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 182
Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Rozwinięcie dwumianu

Post autor: Albatross201 »

Heh czyli się zgadza:) Dzięki.
ODPOWIEDZ