Witam. Mam dylemat ponieważ wychodzi mi inny wynik niż w książce i chciałbym sie dowiedzieć czy ja mam dobrze czy może w książce jest błąd. A wieć mam o to takie zadanie. Zbadać czy dana permutacja jest parzysta czy nieparzysta.
\(\displaystyle{ f= {12345 \choose 31452}}\)
Pary tworzące inwersje to: (3,1)(3,2)(4,2)(5,2) więc wychodzi na to że \(\displaystyle{ sgn(f)=(-1)^{4}=1}\) więc jest parzysta a w książce pisze że jest nieparzysta. Prosze o sprawdzenie i odpowiedź w przypadku stwierdzenia że jest nieparzysta prosze o uzasadnienie.
Parzystość i nieparzystość permutacji.
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy