Duże modulo
Duże modulo
Może to sposób prymitywny, ale czemu nie policzysz tego na siłę?
To wcale nie jest dużo pracy. Obliczasz sobie potęgi liczby 102 mod 111 (np. w kolejności pierwsza, druga, czwarta, piąta, dwudziesta, dwudziestapiąta, pięćdziesiąta, siedemdziesiąta) i potem robisz to samo z potęgami liczby \(\displaystyle{ (102^{70} + 1)}\).
Skoro przez 10 dni nie wpadłeś na lepsze rozwiązanie to sobie policz te ~10 operacji
To wcale nie jest dużo pracy. Obliczasz sobie potęgi liczby 102 mod 111 (np. w kolejności pierwsza, druga, czwarta, piąta, dwudziesta, dwudziestapiąta, pięćdziesiąta, siedemdziesiąta) i potem robisz to samo z potęgami liczby \(\displaystyle{ (102^{70} + 1)}\).
Skoro przez 10 dni nie wpadłeś na lepsze rozwiązanie to sobie policz te ~10 operacji
-
- Użytkownik
- Posty: 222
- Rejestracja: 24 sie 2009, o 02:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 32 razy
Duże modulo
Rozwiązanie zadania przy pomocy komputera tudzież ręcznie wykorzystując algorytm szybkiego potęgowania, jest proste, ale jakieś takie mało matematyczne.
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Duże modulo
Z twierdzenia chińskiego o resztach kongruencja \(\displaystyle{ x\equiv (102^{70}+1)^{35}\pmod{111}}\) jest równoważna układowi:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv (102^{70}+1)^{35} \pmod{3}\\ x\equiv (102^{70}+1)^{35}\pmod{37}\end{cases}}\)
bo \(\displaystyle{ 111 = 3\cdot 37,}\) a \(\displaystyle{ 3,37}\) są względnie pierwsze.
Ale \(\displaystyle{ 3\mid 102}\), więc pierwsza kongruencja przerabia się na:
\(\displaystyle{ x\equiv 1\pmod{3}}\).
Co do drugiej kongruencji:
Mały Fermat daje:
\(\displaystyle{ 102^{70}\equiv (-9)^{70} \equiv (-9)^{-2}\pmod{37}}\)
Zauważamy, że \(\displaystyle{ -9\cdot 4 = -36\equiv 1\pmod{37}}\), więc \(\displaystyle{ (-9)^{-1} \equiv 4\pmod{37}}\) (możemy też to policzyć rozszerzonym algorytmem Euklidesa).
Nasza kongruencja jest więc postaci \(\displaystyle{ x\equiv 17^{35}\pmod{37}}\).
Znów mały Fermat mówi, że jest ona równoważna następującej:
\(\displaystyle{ x\equiv 17^{-1}\pmod{37}}\).
Pozostaje wyznaczyć (np rozszerzonym algorytmem Euklidesa) odwrotność \(\displaystyle{ 17}\) modulo \(\displaystyle{ 37}\) i rozwiązać układ kongruencji:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv 1\pmod{3}\\ x\equiv 17^{-1}\pmod{37}\end{cases}}\)
co pozostawiam autorowi tematu.
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv (102^{70}+1)^{35} \pmod{3}\\ x\equiv (102^{70}+1)^{35}\pmod{37}\end{cases}}\)
bo \(\displaystyle{ 111 = 3\cdot 37,}\) a \(\displaystyle{ 3,37}\) są względnie pierwsze.
Ale \(\displaystyle{ 3\mid 102}\), więc pierwsza kongruencja przerabia się na:
\(\displaystyle{ x\equiv 1\pmod{3}}\).
Co do drugiej kongruencji:
Mały Fermat daje:
\(\displaystyle{ 102^{70}\equiv (-9)^{70} \equiv (-9)^{-2}\pmod{37}}\)
Zauważamy, że \(\displaystyle{ -9\cdot 4 = -36\equiv 1\pmod{37}}\), więc \(\displaystyle{ (-9)^{-1} \equiv 4\pmod{37}}\) (możemy też to policzyć rozszerzonym algorytmem Euklidesa).
Nasza kongruencja jest więc postaci \(\displaystyle{ x\equiv 17^{35}\pmod{37}}\).
Znów mały Fermat mówi, że jest ona równoważna następującej:
\(\displaystyle{ x\equiv 17^{-1}\pmod{37}}\).
Pozostaje wyznaczyć (np rozszerzonym algorytmem Euklidesa) odwrotność \(\displaystyle{ 17}\) modulo \(\displaystyle{ 37}\) i rozwiązać układ kongruencji:
\(\displaystyle{ \begin{cases}x\equiv 1\pmod{3}\\ x\equiv 17^{-1}\pmod{37}\end{cases}}\)
co pozostawiam autorowi tematu.
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Duże modulo
Znam MTF, ale nie wiem dlaczego ono daje:
Mały Fermat daje:
\(\displaystyle{ (-9)^{70} \equiv (-9)^{-2}\pmod{37}}\)
Generalnie nie rozumiem skąd się biorą ujemne potęgi...Nasza kongruencja jest więc postaci \(\displaystyle{ x\equiv 17^{35}\pmod{37}}\).
Znów mały Fermat mówi, że jest ona równoważna następującej:
\(\displaystyle{ x\equiv 17^{-1}\pmod{37}}\).
- max
- Użytkownik
- Posty: 3306
- Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lebendigentanz
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 778 razy
Duże modulo
Slow motion:
Z małego twierdzenia Fermata:
\(\displaystyle{ (-9)^{36} \equiv 1\pmod{37}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ (-9)^{70} \equiv (-9)^{72}\cdot (-9)^{-2}\equiv ((-9)^{36})^{2}\cdot (-9)^{-2}\equiv 1\cdot (-9)^{-2}\pmod{37}}\).
W drugim miejscu robimy analogicznie.
Z małego twierdzenia Fermata:
\(\displaystyle{ (-9)^{36} \equiv 1\pmod{37}}\)
Zatem
\(\displaystyle{ (-9)^{70} \equiv (-9)^{72}\cdot (-9)^{-2}\equiv ((-9)^{36})^{2}\cdot (-9)^{-2}\equiv 1\cdot (-9)^{-2}\pmod{37}}\).
W drugim miejscu robimy analogicznie.
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Duże modulo
Super ;D
Po znalezieniu ważnej własności wszystko zaczęło mieć sens ;]
Po znalezieniu ważnej własności wszystko zaczęło mieć sens ;]
\(\displaystyle{ ax + by = NWD(a,b)}\)
Jeśli liczby a i b są względnie pierwsze, to liczba x jest odwrotnością modulo b liczby a.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 24 sty 2010, o 17:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Somewhere and nowhere
- Podziękował: 2 razy
Duże modulo
To bedzie delikatny "bumping", ale podjalem sie rozwiazania tego zadania, natomiast wynik nie wychodzi taki, jaki byc powinien. Nie chce spamowac tematu, dlatego dodam tylko przekierowanie. Wydaje mi sie, ze wszystko rozwiazalem jak nalezy, dlatego nie rozumiem czy i gdzie popelnilem blad.
Temat jest tutaj: 206905.htm
Z powazaniem, M4ksiu.
Temat jest tutaj: 206905.htm
Z powazaniem, M4ksiu.