Mam problem z minimalnymi bazami grafu, wyznacza sie je przez funkcję boolowską i otrzymując wzór
\(\displaystyle{ f(x)=(x_1+x_2)(x_2+x_3)(x_2+x_4)(x_4+x_5)(x_4+x_6)}\)
wychodzi wynik
\(\displaystyle{ f(x)=x_1x_3x_4+x_2x_4+x_2x_5x_6}\)
Może ktoś wytłumaczyć krok po kroku jak się to tak skróciło?
bazy minimalne grafu
bazy minimalne grafu
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 11:18 przez Crizz, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Znaczniki [code][/code] nie służą do umieszczania w nich wyrażeń matematycznych.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Znaczniki [code][/code] nie służą do umieszczania w nich wyrażeń matematycznych.
-
- Użytkownik
- Posty: 182
- Rejestracja: 19 sie 2008, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 1 wrz 2010, o 00:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biłgoraj
bazy minimalne grafu
\(\displaystyle{ f(x)=(x_{2}+x_{1}x_{3}x_{4})(x_{4}+x_{5}x_{6})}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x_{2}x_{4}+x_{2}x_{5}x_{6}+x_{1}x_{3}x_{4}+x_{1}x_{3}x_{4}x]_{5}x_{6}}\)
wybierasz minimalne (jeśli chcesz maksymalne to robisz dopełnienie minimalnych)
pozdrawiam
\(\displaystyle{ f(x)=x_{2}x_{4}+x_{2}x_{5}x_{6}+x_{1}x_{3}x_{4}+x_{1}x_{3}x_{4}x]_{5}x_{6}}\)
wybierasz minimalne (jeśli chcesz maksymalne to robisz dopełnienie minimalnych)
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 1 wrz 2010, o 11:21 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Proszę całe wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Proszę całe wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer