Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
witam
mam problem z paroma zadania wogóle nie mogę ich ugryźć mam prośbę o pomoc albo chociaż wskazówkę do rozwiązania:
1. Dany jest ciąg binarny: (0, 0, 1, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 1, 1). Podać interpretację tego ciągu (opisać, narysować)
a) w modelu rozmieszczenia k nierozróŜnialnych kul w n rozróŜnialnych komórkach;
b) w modelu wyboru z powtórzeniami k elementów ze zbioru n-elementowego.
2. Dany jest zbiór K = {a1, a2, a3, a4, a5, a6} oraz podzbiór A = {a1, a3, a5, a6} zbioru K. Znaleźć wektor charakterystyczny zbioru A oraz jego reprezentację liczbową w systemach dwójkowym i dziesiętnym.
3. Dana jest macierz sąsiedztwa grafu G: A .
0 0 1
1 1 1
0 2 0
Narysować graf G oraz wyznaczyć jego macierz incydencji.
4. Wyznaczyć piąty składnik rozwinięcia dwumiany \(\displaystyle{ (1 - 2x ^{3} )^{8}}\)
pozdrawiam
mam problem z paroma zadania wogóle nie mogę ich ugryźć mam prośbę o pomoc albo chociaż wskazówkę do rozwiązania:
1. Dany jest ciąg binarny: (0, 0, 1, 0, 0, 1, 1, 0, 0, 1, 1). Podać interpretację tego ciągu (opisać, narysować)
a) w modelu rozmieszczenia k nierozróŜnialnych kul w n rozróŜnialnych komórkach;
b) w modelu wyboru z powtórzeniami k elementów ze zbioru n-elementowego.
2. Dany jest zbiór K = {a1, a2, a3, a4, a5, a6} oraz podzbiór A = {a1, a3, a5, a6} zbioru K. Znaleźć wektor charakterystyczny zbioru A oraz jego reprezentację liczbową w systemach dwójkowym i dziesiętnym.
3. Dana jest macierz sąsiedztwa grafu G: A .
0 0 1
1 1 1
0 2 0
Narysować graf G oraz wyznaczyć jego macierz incydencji.
4. Wyznaczyć piąty składnik rozwinięcia dwumiany \(\displaystyle{ (1 - 2x ^{3} )^{8}}\)
pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
4. Skorzystaj z trojkata Pascala.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2010, o 13:41 przez laurelandilas, łącznie zmieniany 1 raz.
Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
Z trójkąta chyba...Skorzystaj z trojkatu Pascala.
Do zadania 3.
Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
czyli tak stosuje ten wzór \(\displaystyle{ (a+b) ^{8}}\) tak? ale co robie po rozpisanie jak mam uzyskać z tego dwumian newtona i co robie z -2x^3 przyjmuje że to jest moje b czy tez w jakiś sposób rozbijam?laurelandilas pisze:4. Skorzystaj z trojkata Pascala.
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
\(\displaystyle{ a=1}\)
\(\displaystyle{ b= 2x^3}\) a wzor \(\displaystyle{ (a-b)^8}\) i patrzysz jaka liczba stoi przy \(\displaystyle{ x \ do \ potegi ...}\)
\(\displaystyle{ b= 2x^3}\) a wzor \(\displaystyle{ (a-b)^8}\) i patrzysz jaka liczba stoi przy \(\displaystyle{ x \ do \ potegi ...}\)
Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
czyli piątym składnikiem będzie
\(\displaystyle{ {8 \choose 4} * (-2x ^{3}) ^{4}}\)
dobrze czy wogole żle to zrozumiałem i trzeba to wszystko wyliczyć ?
\(\displaystyle{ {8 \choose 4} * (-2x ^{3}) ^{4}}\)
dobrze czy wogole żle to zrozumiałem i trzeba to wszystko wyliczyć ?
Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
tam kombinuje i nie bardzo moge zrozumiec jednej rzeczy co oznacza ta dwojka w macierzy sasiedztwa czy wierzchołek grafu łączy się sam ze sobą ?miodzio1988 pisze:
Do zadania 3.
Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
chodzi mi o macierz sąsiedniom ma postać
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&{\color{red}2}&0\\1&1&1\\0&0&1\end{array}\right]}\)
i o tą dwójkę mi chodzi.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&{\color{red}2}&0\\1&1&1\\0&0&1\end{array}\right]}\)
i o tą dwójkę mi chodzi.
Ostatnio zmieniony 16 lip 2010, o 15:54 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
Zadania z kombinatoryki i teorii grafó
A nie może być dwóch dróg z A do B?legio pisze:chodzi mi o macierz sąsiedniom ma postać
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}0&{\color{red}2}&0\\1&1&1\\0&0&1\end{array}\right]}\)
i o tą dwójkę mi chodzi.