Bardziej złożone równanie rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
luski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 9 kwie 2007, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: jedwabne
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Bardziej złożone równanie rekurencyjne

Post autor: luski »

Witam. Czy ktoś mógłby mi podpowiedzieć jak ruszyć takie zadanie (problem polega na tym, że jest to funkcja 2 zmiennych):

\(\displaystyle{ T(n,1) = \log n}\)
\(\displaystyle{ T(1,k) = k}\)
\(\displaystyle{ T(n, k) = T(n/2, k) + T(n/2, k-1) + \log n}\)

Trzeba rzecz jasna znaleźć T(n, k) nierekurencyjne
filip.wroc
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 153
Rejestracja: 17 sty 2010, o 15:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Pomógł: 13 razy

Bardziej złożone równanie rekurencyjne

Post autor: filip.wroc »

Wypisz sobie 5x5 pierwszych wartosci i powiedz czy cos zauwazyles.
ODPOWIEDZ