Dowód kombinatoryczny - ilość podzbiorów 2^n.
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Dowód kombinatoryczny - ilość podzbiorów 2^n.
Mam udowodnić kombinatorycznie, że ilość podzbiorów zbioru n-elementowego wyraża się wzorem \(\displaystyle{ 2^n}\). O ile dowód indukcyjny i dowód na podstawie tw. o dwumianie Newtona są proste, o tyle z tym mam problem. Jak zacząć?
- JakimPL
- Użytkownik
- Posty: 2401
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 459 razy
Dowód kombinatoryczny - ilość podzbiorów 2^n.
Sumujemy liczbę możliwości:
- ile możemy wybrać różnych zbiorów pustych: \(\displaystyle{ {n \choose 0}}\)
- ile możemy wybrać różnych, jednoelementowych podzbiorów: \(\displaystyle{ {n \choose 1}}\)
- ile możemy wybrać różnych, dwuelementowych podzbiorów: \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\)
I tak dalej, aż po \(\displaystyle{ n}\). Uzyskaliśmy sumę:
\(\displaystyle{ {n \choose 0}+{n \choose 1}+ {n \choose 2}+\ldots+{n \choose n-1}+{n \choose n}= \sum_{k=0}^n {n \choose k}}\)
Mam nadzieję, że z tego miejsca już łatwo do \(\displaystyle{ 2^n}\).
- ile możemy wybrać różnych zbiorów pustych: \(\displaystyle{ {n \choose 0}}\)
- ile możemy wybrać różnych, jednoelementowych podzbiorów: \(\displaystyle{ {n \choose 1}}\)
- ile możemy wybrać różnych, dwuelementowych podzbiorów: \(\displaystyle{ {n \choose 2}}\)
I tak dalej, aż po \(\displaystyle{ n}\). Uzyskaliśmy sumę:
\(\displaystyle{ {n \choose 0}+{n \choose 1}+ {n \choose 2}+\ldots+{n \choose n-1}+{n \choose n}= \sum_{k=0}^n {n \choose k}}\)
Mam nadzieję, że z tego miejsca już łatwo do \(\displaystyle{ 2^n}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Dowód kombinatoryczny - ilość podzbiorów 2^n.
Ten już miałem (bo chodzi o wykorzystanie twierdzenia o dwumianie Newtona, prawda?), ale dzięki, już mam, co chciałem
-
- Użytkownik
- Posty: 93
- Rejestracja: 31 maja 2007, o 17:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chojnice
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
Dowód kombinatoryczny - ilość podzbiorów 2^n.
Koledze chyba chodziło o to, że każdy unikalny podzbiór tworzymy decydując dla każdego z n elementów czy będzie się w nim zawierał, czy też nie. Mamy więc 2 możliwe stany dla każdego z n elementów. Stąd liczba podzbiorów to \(\displaystyle{ 2^n}\).