Zadanie brzmi:
W grupie liczącej 6 chłopców i 4 dziewczęta rozlosowano 5 biletów do teatru.
a) Na ile sposobów można rozlosować bilety?
b) Na ile sposobów można je rozlosować tak, aby co najmniej dwa przypadły dziewczętom?
Co do a) wydaje mi się że powinno być tak:
\(\displaystyle{ {10 \choose 5}= \frac{10!}{5! \cdot 5!}=252}\)
W podpunkcie b) nie jestem pewien:
\(\displaystyle{ {4 \choose 2} \cdot {8 \choose 3}= \frac{4!}{2! \cdot 2!} \cdot \frac{8!}{3! \cdot 5!}=336}\)
Czy to rozwiązanie jest poprawne?
Losowanie biletów do teatru
-
- Użytkownik
- Posty: 795
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 66 razy
Losowanie biletów do teatru
Punkt b źle. Conajmniej 2 mają przypaść dziewczętom więc:
\(\displaystyle{ {4 \choose 2}\cdot {6 \choose 3} + {4 \choose 3}\cdot {6 \choose 2} + {4 \choose 4}\cdot {6 \choose 1}}\)
\(\displaystyle{ {4 \choose 2}\cdot {6 \choose 3} + {4 \choose 3}\cdot {6 \choose 2} + {4 \choose 4}\cdot {6 \choose 1}}\)