zasada szufladkowa

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marffy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 15 cze 2010, o 19:12
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Biała Podlaska
Podziękował: 2 razy

zasada szufladkowa

Post autor: marffy »

Mam duży problem w zapisaniu tych zadań nie potrafię zapisać swojego rozumowania.
1)Wewnątrz kwadratu o boku 1 umieszczono 51 punktów.Uzasadnij, że znajdziemy w śród nich trzy różne, które leżą w kole o promieniu 1/7?
2) Każdy punkt okręgu malujemy na biało lub czarno.
a)Czy zawsze znajdziemy trzy punkt w jednym z kolorów, które są wierzchołkami trójkąta równobocznego?
b)Pokaż, że zawsze znajdziemy trzy punkty w jednym z kolorów, które są wierzchołkami trójkąta równoramiennego?
3)W turnieju szachowymi bierze udział 10 zawodników. Rozgrywki toczą się w miastach A i B. Zawodnicy graja partie każdy z każdym. Udowodnij, że na końcu turnieju na pewno znajdziemy trzy osoby, które rozegrały wszystkie partie między sobą w mieście A lub 4 osoby które rozegrał wszystkie partie między sobą w mieście B.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

zasada szufladkowa

Post autor: tometomek91 »

1) Podzielmy nasz kwadrat na 25 małych kwadracików o boku równym \(\displaystyle{ \frac{1}{5}}\). Z ZSD mamy, że w co najmniej jednym kwadraciku znajdują się co najmniej trzy różne punkty. Promień okręgu opisanego na kwadraciku wynosi \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{10}}\) (połowa jego przekątnej). Wiemy że \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{10} \approx 0.141 < 0.142 \approx \frac{1}{7}}\) i mamy tezę.
ODPOWIEDZ