pętla i kilka zadan

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
rohrl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 21 paź 2006, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: karlstad

pętla i kilka zadan

Post autor: rohrl »

zad 1 wezmy petle
dopoki \(\displaystyle{ j>=n}\)wyoknuj

\(\displaystyle{ i:=i+2}\)

\(\displaystyle{ j:=j+1}\)

gdzie \(\displaystyle{ i}\) i \(\displaystyle{ j}\) sa liczbami calkowitymi

czy warunek \(\displaystyle{ i=2}\) oblicz rekurencyjnie \(\displaystyle{ a_{6}}\)

zad4. definujemy rekurencyjnie ciag za pomoca wzorow \(\displaystyle{ b_{0}=b_{1}=1}\)[/latex]

oraz

\(\displaystyle{ b_{n}=2b_{n-1}+b_{n-2}}\) dla \(\displaystyle{ n>=2}\)

oblicz \(\displaystyle{ b_{5}}\) iteracyjnie



BEDE WDZIECZNY ZA WSZELAKIE WSKAZOWKI POZDRAWIAM
Ostatnio zmieniony 28 paź 2006, o 19:15 przez rohrl, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11436
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3156 razy
Pomógł: 748 razy

pętla i kilka zadan

Post autor: mol_ksiazkowy »

2 ciag sn przyjmuje na przemian wartosci 2 i 1:

3. \(\displaystyle{ a_{2}=a_{1}+2a_{0}=3}\) ,
\(\displaystyle{ a_{3}=a_{2}+2a_{1}=5}\) , itd
ODPOWIEDZ