zadania z matematyki dyskretnej

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
m_gonzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 cze 2010, o 21:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

zadania z matematyki dyskretnej

Post autor: m_gonzo »

Witam, prosze o pomoc a mianowicie egzamin mam coraz blizej a nie potrafie rozwiazac zadnego z tych zdan, nasz wykladowca z MD prowdził nietypowy wykład, całkiem inny materiał niz cwiczeniowcy stad problemu, wrzucam pare zadan i prosze o ich rozwiazanie z jakimkolwiek komentarzem. Z góry wielkie dzieki.

1.
\(\displaystyle{ A=(Z, +, *)\\
B=(Z, *, +)}\)

sprawdzić czy są izomorficzne

2.
\(\displaystyle{ A = (N , \boxtimes )}\)
\(\displaystyle{ a \boxtimes b \stackrel{d ef}{=} a^b}\)
czy \(\displaystyle{ A}\) może być połgrupa?

3. \(\displaystyle{ p(5)}\) - obliczyć na podst. definicji (cokolwiek to jest -.-' )
Ostatnio zmieniony 23 cze 2010, o 08:54 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ