Zadanie brzmi:
Wiadomo że macierz
\(\displaystyle{ G=\begin{bmatrix} 1&3&1&0&0&0\\0&2&2&3&1&0\\0&2&0&1&0&1\end{bmatrix}}\)
nad ciałem \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{5}}\) jest macierzą generującą kodu pewnego kodu liniowego. Znaleźć macierz kontroli parzystości kodu dualnego.
Proszę o wskazówki jak się do tego zabrać, w miarę możliwości omówić algorytm postępowania, zupełnie nie wiem, jak się do tego zadania zabrać.
Macierz kontroli parzystości kodu dualnego
- johanneskate
- Użytkownik
- Posty: 488
- Rejestracja: 24 lut 2009, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 sty 2008, o 12:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 24 razy
Macierz kontroli parzystości
- Jeżeli macierz generująca jest w postaci normalnej \(\displaystyle{ G = [I_k, P]}\),
to macierz kontroli parzystości \(\displaystyle{ H = [-P^T, I_{n-k}]}\).
- sprowadzenie do postaci normalnej przez zmianę kolejności kolumn:
- \(\displaystyle{ G = \begin{bmatrix}
1 & 3 & 1 & 0 & 0 & 0\\
0 & 2 & 2 & 3 & 1 & 0\\
0 & 2 & 0 & 1 & 0 & 1
\end{bmatrix} \xrightarrow[5,6]{2,3}
%
G' = \begin{bmatrix}
1 & 0 & 0 & 0 & 3 & 1\\
0 & 1 & 0 & 3 & 2 & 2\\
0 & 0 & 1 & 1 & 2 & 0
\end{bmatrix}}\)
- \(\displaystyle{ H' = \begin{bmatrix}
0 & 2 & 4 & 1 & 0 & 0\\
2 & 3 & 3 & 0 & 1 & 0\\
4 & 3 & 0 & 0 & 0 & 1
\end{bmatrix} \xrightarrow[2,3]{5,6}
%
H = \begin{bmatrix}
0 & 0 & 0 & 1 & 2 & 4\\
2 & 1 & 0 & 0 & 3 & 3\\
4 & 0 & 1 & 0 & 3 & 0
\end{bmatrix}}\)
- \(\displaystyle{ G = \begin{bmatrix}