zadania z kulami w urnie i kostką
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 maja 2010, o 12:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
zadania z kulami w urnie i kostką
Witam,
czy mogłabym prosić o pomoc w rozwiazaniu kilku zadań?
1.Rzucamy dwiema symetrycznymi monetami. Opisz zbiór zdarzen elementarnych, oblicz prawdopodobienstwo, za na obu monetach wypadł orzeł.
2. W urnie jest 5 kul białych, 3 czarne i 2 zielone. Z urny losow wybieramy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana kula bedzie czarna?
3. Rzucamy 8 razy kostką. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze szostka wypadnie:
a) 3 razy
b) 5 razy
czy mogłabym prosić o pomoc w rozwiazaniu kilku zadań?
1.Rzucamy dwiema symetrycznymi monetami. Opisz zbiór zdarzen elementarnych, oblicz prawdopodobienstwo, za na obu monetach wypadł orzeł.
2. W urnie jest 5 kul białych, 3 czarne i 2 zielone. Z urny losow wybieramy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana kula bedzie czarna?
3. Rzucamy 8 razy kostką. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze szostka wypadnie:
a) 3 razy
b) 5 razy
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
zadania z kulami w urnie i kostką
Wypisz proszę wszystkie możliwe wyniki takich rzutów. (\(\displaystyle{ \Omega}\))Martaaa_89 pisze:1.Rzucamy dwiema symetrycznymi monetami. Opisz zbiór zdarzen elementarnych, oblicz prawdopodobienstwo, za na obu monetach wypadł orzeł.
Na ile sposobów mogą wypaść dwa orły? (\(\displaystyle{ A}\))
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{A}{\Omega}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 maja 2010, o 12:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
zadania z kulami w urnie i kostką
tak-- 30 maja 2010, 14:12 --Martaaa_89 pisze:w ty mi wyszło 1/4, dobrze??
Podobnie jak wcześniej. Ile jest wszystkich możliwych wyników a ile nas interesujących?Martaaa_89 pisze:2. W urnie jest 5 kul białych, 3 czarne i 2 zielone. Z urny losow wybieramy jedną kulę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że wybrana kula bedzie czarna?
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 30 maja 2010, o 12:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
zadania z kulami w urnie i kostką
takMartaaa_89 pisze:wszystkich kul jest 10, czarne są 3
czyli 3/10....?
a trzecie zadanie ładnie wyjdzie korzystając ze wzoru na prawdopodobieństwo w schemacie Bernouliego
zadania z kulami w urnie i kostką
Nie chcę zakładać nowego topicu więc wykorzystam ten
Ogólnie mam taki rebus: Chciałbym obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania PRZYNAJMNIEJ jednej z liczb 4,5,6 na kości 6 ściennej. Na logikę z jedna kością wychodzi 50% ale problem się zaczyna gdy np: chciałbym obliczyć te prawdopodobieństwo dla 2 i więcej kości. (do 6)
<3> - źle
<4> - dobrze
<1,6,6,6> - dobrze
<1,2,6,2> - dobrze
<1,2,2,2> - źle
w <> podaje wyniki na kościach.
Nie wiem. Może jest jakiś na wzór? Od razu przyznaje się: z matematyką miałem do czynienia baardzo dawno temu i jakoś nie jest to dziedzina nauki w która najbardziej lubię wnikać... Więc proszę o prosty wzór + przykład. Mam nadzieję, że mi się uda
A i w czasie pisania postu przypomniało mi się: Mam dwie kości 8 ścienne: Maksymalna różnica miedzy nimi to 7 (8-1), a minimalna 0 (np 4-4) Jak obliczyć prawdopodobieństwo wystąpienia jakiejś liczby po odjęciu liczby mniejszej od większej.. Na pewno dla 0 będzie to 8 bo jest 8 wartości...
Pozdrawiam
Ogólnie mam taki rebus: Chciałbym obliczyć prawdopodobieństwo wylosowania PRZYNAJMNIEJ jednej z liczb 4,5,6 na kości 6 ściennej. Na logikę z jedna kością wychodzi 50% ale problem się zaczyna gdy np: chciałbym obliczyć te prawdopodobieństwo dla 2 i więcej kości. (do 6)
<3> - źle
<4> - dobrze
<1,6,6,6> - dobrze
<1,2,6,2> - dobrze
<1,2,2,2> - źle
w <> podaje wyniki na kościach.
Nie wiem. Może jest jakiś na wzór? Od razu przyznaje się: z matematyką miałem do czynienia baardzo dawno temu i jakoś nie jest to dziedzina nauki w która najbardziej lubię wnikać... Więc proszę o prosty wzór + przykład. Mam nadzieję, że mi się uda
A i w czasie pisania postu przypomniało mi się: Mam dwie kości 8 ścienne: Maksymalna różnica miedzy nimi to 7 (8-1), a minimalna 0 (np 4-4) Jak obliczyć prawdopodobieństwo wystąpienia jakiejś liczby po odjęciu liczby mniejszej od większej.. Na pewno dla 0 będzie to 8 bo jest 8 wartości...
Pozdrawiam
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
zadania z kulami w urnie i kostką
Rozwiążę to zadania dla trzech rzutów, a ty będziesz się męczył z resztą
Dla trzech rzutów dostajemy uporządkowaną trójkę wyników: (A,B,C).
Wszystkich możliwości (Omega) jest \(\displaystyle{ 6^3}\) (bo każdą z trzech liczb A, B, C wybieramy na 6 sposobów)
Teraz jeśli dobrze rozumiem Twój zapis zadania to chcemy na każdej kostce jedną z liczb: 4,5,6.
Czyli moc zbioru A: \(\displaystyle{ 3^3}\)
Prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{3^3}{6^3}}\)
BTW. Co chciałeś wyrazić tym zapisem:
Dla trzech rzutów dostajemy uporządkowaną trójkę wyników: (A,B,C).
Wszystkich możliwości (Omega) jest \(\displaystyle{ 6^3}\) (bo każdą z trzech liczb A, B, C wybieramy na 6 sposobów)
Teraz jeśli dobrze rozumiem Twój zapis zadania to chcemy na każdej kostce jedną z liczb: 4,5,6.
Czyli moc zbioru A: \(\displaystyle{ 3^3}\)
Prawdopodobieństwo: \(\displaystyle{ \frac{3^3}{6^3}}\)
BTW. Co chciałeś wyrazić tym zapisem:
bo kompletnie nie rozumiem o co chodzi?<3> - źle
<4> - dobrze
<1,6,6,6> - dobrze
<1,2,6,2> - dobrze
<1,2,2,2> - źle
w <> podaje wyniki na kościach.
zadania z kulami w urnie i kostką
Heh, właśnie liczba 4 i więcej wystarczy na jednej kostce...Teraz jeśli dobrze rozumiem Twój zapis zadania to chcemy na każdej kostce jedną z liczb: 4,5,6.
A ten zapis miał to wyjaśnić
rzuty 4 kośćmi: (te liczby to przykładowe wyniki)
<1,6,6,6> - dobrze - 3 "pozytywne rzuty"
<1,2,6,2> - dobrze - 1 "pozytywny wynik"
<1,2,2,2> - źle - 0 "pozytywnych wyników"
Mam głupie pytanie: Jak mam wynik: \(\displaystyle{ \frac {3^3}{6^3}}\) to potęgujemy liczby i można wyliczyć procenty z tego ? A jeśli chodzi mi o jedna kostkę to hmm będzie \(\displaystyle{ \frac {3^1}{6^3}}\) ?? Ale już widać, że coś nie tak :/ Bo to nie możliwe żeby było \(\displaystyle{ \frac{3}{216}}\) po skróceniu \(\displaystyle{ \frac{1}{72}}\)
Edit: Policzyłem \(\displaystyle{ \frac {3^3}{6^3}}\) wychodzi 12,5% Całkiem dużo..
Ostatnio zmieniony 8 cze 2010, o 22:21 przez roslin, łącznie zmieniany 1 raz.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
zadania z kulami w urnie i kostką
\(\displaystyle{ \frac {3^3}{6^3}=(\frac{1}{2})^3=\frac{1}{8}}\)roslin pisze:Jak mam wynik: \(\displaystyle{ \frac {3^3}{6^3}}\) to potęgujemy liczby i można wyliczyć procenty z tego ?
Dobrze teraz rozumiem problem z zadaniem. Czyli dla trzech rzutów zastanawiamy się jakie jest prawdopodobieństwo, że w co najmniej jednym rzucie dostaniemy liczbę oczek równą 4, 5 lub 6.
Najprościej będzie liczyć przez dopełnienie - zdarzenie przeciwne polega na tym, że w żadnym z trzech rzutów nie dostajemy 4,5 lub 6. Ile wynosi prawdopodobieństwo takiego zdarzenia?
Później należy pamiętać, że: \(\displaystyle{ P(A)=1-P(A')}\)
zadania z kulami w urnie i kostką
W sumie na chłopski rozum też tak myślałem od liczby wszystkich możliwych kombinacji odjąć możliwość wypadnięcia na jednej kości liczb 4,5,6
No czyli wg mnie:
\(\displaystyle{ 6^{6}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ?? a pozniej 1-wynik ?
Oj chyba nie tak...
No czyli wg mnie:
\(\displaystyle{ 6^{6}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ?? a pozniej 1-wynik ?
Oj chyba nie tak...
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
zadania z kulami w urnie i kostką
Nie od wszystkich możliwości masz odjąć te w których ani razu nie wypadnie 4, 5 lub 6.roslin pisze:W sumie na chłopski rozum też tak myślałem od liczby wszystkich możliwych kombinacji odjąć możliwość wypadnięcia na jednej kości liczb 4,5,6
-- 8 czerwca 2010, 22:07 --
A skąd się to wzięło?-- 8 czerwca 2010, 22:08 --I nigdy nie odejmuj od liczby możliwości jakiegoś prawdopodobieństwa. Zdecyduj się: albo odejmujesz możliwości albo prawdopodobieństwa.roslin pisze: \(\displaystyle{ 6^{6}}\) - \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) ?? a pozniej 1-wynik ?
Rozumiesz w ogóle wzór który napisałem?
zadania z kulami w urnie i kostką
Aj w sumie nie ważne.. Zacznijmy inaczej:
złe myślenie, bo wyjdzie mi ilość kombinacji liczb które będą zawsze na wszystkich kościach powyżej 1,2,3 ?
W każdym razie jaka jest moc zbioru dla jednej kości? Tzn jednej wiem, ale jak np w 1 z 3 - to jest mój problem.
\(\displaystyle{ \frac{ 3^{1} }{ 6^{3} }}\) - z tego wzoru mi wychodzą dziwne wyniki. Wstawiłem 1 w potędze bo jedna kość potrzebna. Zwyczajnie coś jest nie tak, bo wydaje mi się że liczę wszystkie kości za jednym zamachem...a nie każdą z osobna.., ale to ty tutaj się znasz na matematyce..
A jeszcze inaczej.. Jakbyś zrobił to zadanie? Przez naśladownictwo najlepiej się nauczyć, przynajmniej dla mnie...
No i kolejny pomysł:
[liczba możliwości z 2 kostek + 3 (3 bo to liczba oczek na 3 kostce jaka może wypaść żeby rzut był udany)] - liczba możliwości z 3 kostek = liczba możliwości na 3 kostkach które gwarantują nieudany rzut...
Z powyższym (36 + 3) - 216 = 177 (wiem powinien być minus, ale to obliczenia koncepcyjne)
82% nieudanych rzutów ? Bez sensu :/ Raczej nie uwzględniam pozytywnych wyników w poprzednich rzutach.
złe myślenie, bo wyjdzie mi ilość kombinacji liczb które będą zawsze na wszystkich kościach powyżej 1,2,3 ?
Ukryta treść:
\(\displaystyle{ \frac{ 3^{1} }{ 6^{3} }}\) - z tego wzoru mi wychodzą dziwne wyniki. Wstawiłem 1 w potędze bo jedna kość potrzebna. Zwyczajnie coś jest nie tak, bo wydaje mi się że liczę wszystkie kości za jednym zamachem...a nie każdą z osobna.., ale to ty tutaj się znasz na matematyce..
A jeszcze inaczej.. Jakbyś zrobił to zadanie? Przez naśladownictwo najlepiej się nauczyć, przynajmniej dla mnie...
No i kolejny pomysł:
[liczba możliwości z 2 kostek + 3 (3 bo to liczba oczek na 3 kostce jaka może wypaść żeby rzut był udany)] - liczba możliwości z 3 kostek = liczba możliwości na 3 kostkach które gwarantują nieudany rzut...
Z powyższym (36 + 3) - 216 = 177 (wiem powinien być minus, ale to obliczenia koncepcyjne)
82% nieudanych rzutów ? Bez sensu :/ Raczej nie uwzględniam pozytywnych wyników w poprzednich rzutach.
- pelas_91
- Użytkownik
- Posty: 838
- Rejestracja: 7 cze 2007, o 19:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 119 razy
- Pomógł: 71 razy
zadania z kulami w urnie i kostką
Między tagami HIDE napisałeś poprawne rozwiązanie, więc chyba nie muszę nic więcej pisaćroslin pisze:A jeszcze inaczej.. Jakbyś zrobił to zadanie? Przez naśladownictwo najlepiej się nauczyć, przynajmniej dla mnie...
Co do pytań, które zadajesz - są nieprecyzyjne i niezrozumiałe...
Tzn jednej wiem, ale jak np w 1 z 3 - to jest mój problem.
Jeżeli chcesz żebyśmy się zrozumieli to musisz zacząć dbać o bardziej formalny język. Bo choćbym chciał nie rozumiem co poeta ma na myśli.[liczba możliwości z 2 kostek + 3 (3 bo to liczba oczek na 3 kostce jaka może wypaść żeby rzut był udany)]
Przykład formalnego języka (odnośnie Twoich "możliwości" bo jedynie rozumiem że o to mnie pytasz):
Liczba zdarzeń sprzyjających zdarzeniu, że przy rzucie czterema kostkami na dokładnie dwóch wypadnie ilość oczek większa lub równa 4.