Wyprowadź wzór rekurencyjny

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
chlebzmaslem
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 2 mar 2010, o 22:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Wyprowadź wzór rekurencyjny

Post autor: chlebzmaslem »

Witajcie

Mam problem ze zrozumieniem zadania:
Na ile sposobów można ułożyć n nierozróżnialnych kostek domina o wymiarach 1cmx2cm
na planszy o wymiarach 2cmxncm. Wyznacz wzór rekurencyjny.
Wszystko wskazuje na to że będzie to ciąg fibonacciego, ale nie moge pojąć dlaczego tak?
infty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 16 sty 2010, o 01:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Pomógł: 14 razy

Wyprowadź wzór rekurencyjny

Post autor: infty »

Najpierw rozważmy małe przypadki.

Dla \(\displaystyle{ n=1}\) kostkę domina ułożymy na jeden sposób - połozymy ją pionowo.
Dla \(\displaystyle{ n=2}\) 2 kostki domina ułozymy na dwa sposoby - obie pionowo albo obie poziomo.
To były przypadki bazowe rekurencji.

Co, jeżeli mamy wyznaczyć liczbę ułożeń dla planszy o wymiarach 2xn?
Wprowadźmy sobie oznaczenie, niech \(\displaystyle{ T(n)}\) będzie liczbą ułożeń kostek domina na planszy 2xn.
Przypadek 1
Ostatnią kostkę domina mogliśmy ułożyć pionowo, wtedy liczba ułożeń dla tego przypadku wynosi \(\displaystyle{ T(n-1)}\).
Przypadek 2
Ostatnie kostki były ułożone poziomo, wtedy liczba ułożeń dla tego przypadku wynosi \(\displaystyle{ T(n-2)}\).
Czyli \(\displaystyle{ T(n)=T(n-1)+T(n-2)}\), jak napisałeś.
ODPOWIEDZ