Test wyboru

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
stru?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 maja 2010, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim

Test wyboru

Post autor: stru? »

1.Rzucamy dwa razy kostką do gry.
Prawdopodobieństwo, że co najmniej raz wypadnie jedynka jest równe:
a)1/2
b)11/36
c)1/6
d)1/3

2.Na ile sposobów grupa czterech osób może się ustawić w kolejce do kasy biletowej?
a)20
b)4
c)24
d)16

3. Magda ma cztery różne spódniczki, trzy różne bluzeczki i pięć par butów.
Na ile sposobów może się ubrać?
a)17
b)12
c)60
d)120

4. Rzucamy trzy razy monetą.
Prawdopodobieństwo uzyskania dokładnie dwóch orłów jest równe:
a)5/8
b)3/8
c)1/8
d)1/2

Może być wiele odpowiedzi.

Jeśli ktoś umie zrobić to zadanie bardzo proszę o pomoc
miodzio1988

Test wyboru

Post autor: miodzio1988 »

post731971.htm#p731971

Powtórki chcemy?

Jaki kolega ma problem w tych zadaniach? Konkretnie. To są podstawowe rzeczy
stru?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 maja 2010, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim

Test wyboru

Post autor: stru? »

Wydaje mi się, że te osoby mogę się ustawić na 24 sposoby bo 4!
Z rzutem kostką to myślę, że B
W czwartym też B
A w trzecim nie wiem
miodzio1988

Test wyboru

Post autor: miodzio1988 »

Wydaje mi się, że te osoby mogę się ustawić na 24 sposoby bo 4!
Zgadza się.
Z rzutem kostką to myślę, że B
Zgadza się.
W czwartym też B
Zgadza się.

3) A do jakiego wzoru Ci pasuje opisana sytuacja?
stru?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 maja 2010, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim

Test wyboru

Post autor: stru? »

do wariacji z możliwością powtórzenia
miodzio1988

Test wyboru

Post autor: miodzio1988 »

post183652.htm?hilit=r%C3%B3%C5%BCne%20bluzeczki#p183652

post82312.htm?hilit=r%C3%B3%C5%BCne%20bluzeczki#p82312

post178116.htm?hilit=r%C3%B3%C5%BCne%20bluzeczki#p178116

post169031.htm?hilit=r%C3%B3%C5%BCne%20bluzeczki#p169031

Opcja szukaj
stru?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 maja 2010, o 22:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Oświęcim

Test wyboru

Post autor: stru? »

bardzo dziękuję za pomoc:)
ODPOWIEDZ