Witam, czy ktoś mógł by mi pomóc rozwiązać te dwa zadania:
1. Na loterii znajduje się 100 losów, wśród których 5 losów wygrywa po 100zł, 10 losów wygrywa po 50zł, pozostałe losy są puste. Jaka jest szansa że pierwszy uczestnik loterii kupujący dwa losy wygra dokładnie 100zł?
2. Czternastu uczniów, wśród których jest Andrzej i Michał, zajmuje losowo miejsca obok siebie w jednym rzędzie w kinie. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia, że Andrzej i Michał będą siedzieć obok siebie?
Bardzo proszę o pomoc
kombinatoryka, rachunek prawdopodobieństwa(2 zadania)
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 maja 2010, o 15:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
kombinatoryka, rachunek prawdopodobieństwa(2 zadania)
1. Czyli jeden za 100 lub 2 po 50.
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C_5^1\cdot C_{85}^1+C_{10}^2}{C_{100}^2}}\) (gdzie C - kombinacje)
\(\displaystyle{ P(A)=\frac{C_5^1\cdot C_{85}^1+C_{10}^2}{C_{100}^2}}\) (gdzie C - kombinacje)