Suma zbiorów liniowo uporządkowanych

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
k2mil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 5 wrz 2006, o 20:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wro
Pomógł: 2 razy

Suma zbiorów liniowo uporządkowanych

Post autor: k2mil »

Mając takie pary \(\displaystyle{ \left( C _{1}, \le _{1} \right) , \left( C _{2}, \le _{2} \right) , ... , \left( C _{n}, \le _{n} \right)}\)
w jaki sposób można określić liniowy porządek w \(\displaystyle{ C_{1} \cup C_{2} \cup ... \cup C_{n}}\)

Istnieje kilka możliwości zapewne, mając tyle relacji porządku, dla iloczynu kartezjańskiego byłoby lepiej ale dla sumy
pipol

Suma zbiorów liniowo uporządkowanych

Post autor: pipol »

Jeżeli \(\displaystyle{ \le_i}\) oznaczają liniowe porządki dla \(\displaystyle{ 1 \le i \le n}\). To liniowy porządek na sumie oznaczmy go \(\displaystyle{ S}\) można określić na przykład w sposób następujący
\(\displaystyle{ xSy \Leftrightarrow \left(\exists_{i,j} x\in C_i \wedge y\in C_j \wedge i<j\right) \vee \left(\exists_{k}x\in C_k \wedge y\in C_k \wedge x \le_k y\right)}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Suma zbiorów liniowo uporządkowanych

Post autor: »

pipol pisze:\(\displaystyle{ xSy \Leftrightarrow \left(\exists_{i,j} x\in C_i \wedge y\in C_j \wedge i<j\right) \vee \left(\exists_{k}x\in C_k \wedge y\in C_k \wedge x \le_k y\right)}\)
Nie do końca - jeśli bowiem weźmiemy:
\(\displaystyle{ C_1=\{1,2\} \\ C_2 =\{1,2,3\}}\) (ze zwykłym porządkiem)
to Twój porządek nie będzie antysymetryczny, jest bowiem \(\displaystyle{ 2S1}\) (pierwszy warunek) oraz \(\displaystyle{ 1S2}\) (drugi warunek).

Ja bym raczej "poszatkował" całość na rozłączne podzbiory:
\(\displaystyle{ D_1=C_1 \\
D_2 = C_2 \backslash C_1 \\
D_3 = C_3 \backslash (C_1 \cup C_2) \\
\dots}\)

i dopiero teraz wprowadził porządek - ten w spadku po \(\displaystyle{ C_i}\) dla elementów w tym samym zbiorze \(\displaystyle{ D_i}\), oraz według indeksu \(\displaystyle{ i}\) dla elementów w różnych zbiorach \(\displaystyle{ D_i}\).

Q.
pipol

Suma zbiorów liniowo uporządkowanych

Post autor: pipol »

No racja nie pomyślałem o tym
ODPOWIEDZ