1) W klasie jest 12 dziewczyn i 10 chłopców. Trzeba wybrać delegacje. Iloma sposobami można wybrać delegacje jesli w jej skladzie bedzie:
a)5 dziewczyn i 5 chlopcow
b)4 dziewczyny i 6 chlopcow
2)Danych jest 12 punktów, z których żadne 3 nie leżą na jednej prostej. Ile prostych można poprowadzić przez te punkty?
3)Na półce znajduje się 5 kaset wideo i 6 płyt CD. Na ile sposobów można wziąć z półki 2 kasety wiedo i 3 płyty CD?
3 zadania z kombinacjii
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 13:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
3 zadania z kombinacjii
masz kombinacje
\(\displaystyle{ {12 \choose 5} \cdot {10 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ {12 \choose 4} \cdot {10 \choose 6}}\)-- 15 maja 2010, 18:01 --3. to masz podobne do pierwszego tylko trzeba pozmieniac liczby
\(\displaystyle{ {12 \choose 5} \cdot {10 \choose 5}}\)
\(\displaystyle{ {12 \choose 4} \cdot {10 \choose 6}}\)-- 15 maja 2010, 18:01 --3. to masz podobne do pierwszego tylko trzeba pozmieniac liczby
-
- Użytkownik
- Posty: 78
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milky Way
- Pomógł: 20 razy
3 zadania z kombinacjii
2) Jeśli żadne 3 nie leżą na jednej prostej to szukamy wszystkich możliwych wyborów 2 punktów spośród 12.
\(\displaystyle{ {12 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ {12 \choose 2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 13:18
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 6 razy
3 zadania z kombinacjii
Wielkie dzięki, pochwały poleciały ;d zapraszam do innych moich tematów, które wkrótce się pojawią