\(\displaystyle{ \begin{cases} x\equiv-2(mod13)\\x\equiv-2(mod99)
\end{cases}
x\in \mathbb< 0; 1300) \cap Z(calkowite)}\)
rozwiaz uklad kongruencji
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
rozwiaz uklad kongruencji
(x+2) podzielne przez 13
i
(x+2) podzielne przez 99 wiec lepei jbedzie na piechote podstawiac wielokrotnosci "99" i sprawdac ktore dziela sie przez 13-- 13 maja 2010, 11:18 --masz tylko okolo 13-15 liczb do sprawdzenia
i
(x+2) podzielne przez 99 wiec lepei jbedzie na piechote podstawiac wielokrotnosci "99" i sprawdac ktore dziela sie przez 13-- 13 maja 2010, 11:18 --masz tylko okolo 13-15 liczb do sprawdzenia
rozwiaz uklad kongruencji
\(\displaystyle{ NWW(99, 13)=1287\\ \\
\begin{cases} x\equiv-2(\mod1287)\\x\equiv-2(\mod1287)\end{cases}\\ \\
x\equiv1285(\mod1287)\\ \\
x=1287n+1285}\)
\begin{cases} x\equiv-2(\mod1287)\\x\equiv-2(\mod1287)\end{cases}\\ \\
x\equiv1285(\mod1287)\\ \\
x=1287n+1285}\)