Witam. Mam problem z takim zadaniem:
Z pośród 20 kolejnych cyfr (od 1 do 20) maszyna losuje 4 liczby (coś w stylu Lotto) a zadaniem uczestnika jest skreślić na kuponie 3 cyfry. Jakie jest prawdopodobieństwo, że trafi:
a)"trójkę:
b)"dwójkę"
c)"jedynkę"
d)"zera"
Wydaje mi się, że to zadanie przez kombinacje można rozwiązać ale nie wiem jak... bo nie będzie samo 3 po 20 ani 4 po 20 (dla przypadku a). Mile widziane słowne wyjaśnienie.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
3 lub 4 z 20-kombinacje
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
3 lub 4 z 20-kombinacje
Mylisz cyfry z liczbami - szczegół.
Tak, kombinacje.
a) \(\displaystyle{ \frac{C_4^3\cdot C_{16}^0}{C_{20}^4}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{C_4^2\cdot C_{16}^1}{C_{20}^4}}\) (reszta analogicznie)
[edit] Przeczytałem jeszcze raz - coś mi nie gra - jeszcze popatrzę.
[edit1] Zostawiam tak jak jest.
Tak, kombinacje.
a) \(\displaystyle{ \frac{C_4^3\cdot C_{16}^0}{C_{20}^4}}\)
b) \(\displaystyle{ \frac{C_4^2\cdot C_{16}^1}{C_{20}^4}}\) (reszta analogicznie)
[edit] Przeczytałem jeszcze raz - coś mi nie gra - jeszcze popatrzę.
[edit1] Zostawiam tak jak jest.